Solutii

Deşeurile industriale ar putea fi transformate în mâncare

3
min
18/9/2023

Deşeurile industriale ar putea fi refolosite sub formă de alimente.

Compania estoniană ÄIO, înființată în 2022, a găsit un mod prin care produce grăsimi şi uleiuri din deşeuri industriale, printr-un proces asemănător cu fabricarea berii.

„Folosim un tip diferit de drojdie care transformă zaharurile din fluxurile secundare industriale, dar nu în etanol, ci în grăsimi și uleiuri. Este, în esență, un proces foarte natural, precum fermentația”, a spus co-fondatorul Petri-Jaan Lahtvee pentru Euronews Next.

Lemnul, produsele agricole precum paiele, și chiar deșeurile alimentare pot fi transformate în ingrediente pentru mâncare sau cosmetice, folosind azot în proces.

Avantajele acestora sunt că sunt „mai gustoase şi mai sănătoase” decât variantele existente pe piaţă şi diminuează „impactul uriaş asupra mediului” pe care îl au grăsimile animale şi uleiurile pe bază de plante, potrivit lui Lahtvee. Uleiul de palmier, de pildă, este folosit în multe produse precum creme tartinabile şi şampoane, dar fabricarea lui a cauzat defrişări devastatoare în Asia, Africa şi America Latină, conform World Wildlife Fund.

Mai mult, transformarea deşeurilor industriale în mâncare poate îmbunătăţi securitatea alimentară atunci când contextul geopolitic sau cel sanitar impun folosirea resurselor locale – precum criza de Covid-19 şi războiul din Ucraina, care au perturbat lanţurile globale de aprovizionare.

Totuşi, legislaţia europeană ridică semne de întrebare cu privire la cât de uşor îi va fi echipei lui Lahtvee să dovedească că produsele sunt sigure pentru consum.

„Cea mai mare necunoscută pentru noi în prezent sunt reglementările, știm și înțelegem cu toții că alimentele trebuie să fie sigure. Dar procesele de solicitare a unei autorizații alimentare normale astăzi nu sunt, cum să spun, foarte ușor de înțeles sau previzibile”, a spus acesta.

Foto: Freepik