Stiri

Două drone submarine vor observa ciocnirea dintre un aisberg uriaș și insula Georgia de Sud

3
min
28/12/2020

Coliziunea va duce probabil la moartea a milioane de pinguini și foci.

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A-68a, se va ciocni de insula Georgia de Sud, un sanctuar pentru numeroase specii de animale antarctice. Nu se știe cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheață crește sau scade în funcție de curenții oceanici pe care îi întâlnește în calea sa.

Marea Britanie va trimite două drone submarine pentru a înregistra această ciocnire, conform unui anunț făcut de British Antarctic Survey (BAS), care monitorizează acest aisberg de câteva luni.

Cele două submarine robotice, fiecare dintre ele cu lungimea de 1,5 metri, sunt acționate prin telecomandă și vor rămâne în preajma aisbergului timp de aproape 4 luni. În acest interval, vor colecta date cu privire la temperatura apei, salinitate și transparența diferitelor laturi ale aisbergului.

Oamenii de știință au avertizat că o coliziune directă între acest aisberg de 5.100 kilometri pătrați şi insula Georgia de Sud ar putea bloca accesul la ocean pentru milioane de pinguini și foci, transformând insula într-un vast cimitir pentru că aceste animale nu se vor mai putea hrăni. Există însă și unele efecte care pot fi studiate doar din perspectivă marină, cum ar fi ce se va întâmpla când un aisberg cu masa de ordinul trilioanelor de tone eliberează o cantitate enormă de apă dulce într-un ecosistem de apă sărată.

Animalele și plantele vor fi expuse unei modificări bruște a mediului de viață”, a comentat Geraint Tarling, ecologist în cadrul BAS.

Plantele native ar putea să nu mai poată crește, iar acest lucru va însemna că nu va mai fi suficientă hrană pentru zooplancton și krill, care la rândul lor reprezintă hrana pentru pinguini şi foci. Și astfel întregul ecosistem va avea de suferit”, a adăugat el.

Aisbergul A-68a s-a desprins de banchiza antarctică Larsen C în iulie 2017 şi plutește încet, în derivă, spre nord, în ape din ce în ce mai calde.