Stiri

Deșeurile de plastic din Europa sufocă Turcia, principala destinație a acestora (Human Rights Watch)

5
min
22/9/2022

După ce China a interzis importurile de deşeuri în 2018, Turcia a devenit principala destinaţie pentru deşeurile din plastic ale Uniunii Europene.

Procedurile periculoase de reciclare în Turcia a deşeurilor plastice provenite din Uniunea Europeană şi din alte state dăunează sănătăţii multor oameni, printre care şi copii, şi degradează mediul, avertizează Human Rights Watch (HRW), potrivit DPA.

Guvernul turc, pasiv

''Cele mai băgate ţări din Europa îşi trimit gunoiul în Turcia, afectând unele dintre cele mai vulnerabile comunităţi din această ţară, printre care copii, refugiaţi, migranţi, cu riscuri grave asupra mediului şi sănătăţii'', potrivit unui raport HRW de 88 de pagini publicat miercuri.

Poluanţii atmosferici şi toxinele emise în timpul reciclării afectează muncitorii şi persoanele care trăiesc în apropierea unităţilor de reciclare, a spus HRW adăugând că măsurile ''ineficiente'' ale guvernului turc amplifică problema.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Raportul menţionează interviuri cu peste 60 de persoane din mari oraşe turceşti precum Istanbul şi Adana. Ministrul Mediului din Turcia nu a fost disponibil pentru a comenta subiectul.

Turcia i-a luat locul Chinei

După ce China a interzis importurile de deşeuri în 2018, Turcia a devenit principala destinaţie pentru deşeurile din plastic ale Uniunii Europene, primind aproape jumătate din exporturile de deşeuri plastice din UE în 2020 şi 2021, potrivit HRW.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Turcia a primit circa 450.000 de tone de deşeuri din Uniunea Europeană în 2020, a declarat miercuri pentru DPA Krista Shennum, expertă în cadrul HRW, adăugând că Germania este una dintre cele mai mari exportatoare din blocul comunitar.

Uniunea Europeană şi ţările individuale care exportă plastic ar trebui ''să pună capăt exportului de plastic către Turcia şi să reducă cantitatea de plastic pe care o produc şi o utilizează'', a adăugat Shennum.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Alika113