Smart City

Mini-grădini plantate în jurul pubelelor pentru a descuraja oamenii să arunce pe lângă

4
min
23/6/2020

În Olanda, nu în România, desigur. Un "apel moral" pentru cetățeni în aceasă perioadă în care a crescut volumul gunoaielor menajere.

În următoarele trei luni, vor fi amplasate 17 de astfel de module în Amsterdam, scopul fiind descurajarea aruncării resturilor în apropierea coșurilor de gunoi și a tomberoanelor. Rick Vermin, un oficial al consiliului primăriei, a spus că se speră ca prezența mini-grădinilor să acționeze ca "un fel de apel moral" pentru cetățeni și să înfrumusețeze străzile din Amsterdam. Nu este primul experiment de acest fel. Anterior, 150 de coșuri au fost decorate cu iarbă artificială, dar nu au rezistat prea mult timp, fiind distruse.

În lunile în care oamenii au lucrat mai mult de acasă din cauza Covid, cantitatea de mâncare și de diverse alte produse comandate la domiciliu a crescut, iar odată cu aceasta a crescut și cantitatea de deșeuri voluminoase.

În același timp, și firmele de colectare a gunoiului au avut probleme cu personalul - mulți angajați nu au mai mers la serviciu - ceea ce înseamnă că pubelele de stradă au fost deseori lăsate pline. În plus, de teama de a atinge coșurile de gunoi, mai mulți rezidenți au lăsat sacii cu resturi menajere direct pe băncuțele stradale din Amsterdam, iar oficialii consiliului au făcut un apel la populație. "Încep să mă obosesc să curăț mizeria din spatele poporului din Amsterdam", a spus consilierul Laurens Ivens. „Își pot pune mănuși și pot arunca gunoiul în pubele! Nu există nici un motiv pentru a pune saci de gunoi pe străzi. Nu poate continua așa. Trebuie să trecem prin această criză împreună. ”Mini-grădinile din jurul pubelelor – o idee ale cărei rezultate se vor vedea în scurt timp și pe care sperăm să o vedem într-o zi aplicată și pe străzile orașelor din România.

Covid-19 a fost și este distructiv pentru oameni, dar pentru mediu a avut multe efecte pozitive: aer mai curat - diferența în multe zone fiind absolut spectaculoasă - emisii mai mici de carbon, ape mai curate. Oamenii ar trebui să profite de acest moment și să facă tot posibilul să nu ne mai întoarcem la proastele noastre obiceiuri. Nu am avut niciodată o șansă mai bună pentru a face o lume mai verde.