Stiri

Preţul hainelor ar putea creşte considerabil până în 2025, cu scopul reciclării

4
min
28/2/2024

Noi scumpiri i-ar putea lovi pe români până în 2025, după ce europarlamentarii din Comisia de Mediu au adoptat propunerile Comisiei Europene de a obliga producătorii de haine să plătească o taxă pentru reciclarea materialelor textile.

Noile reguli vizează produse textile precum îmbrăcăminte și accesorii, pături, lenjerie de pat, perdele, pălării, încălțăminte, saltele și covoare, dar şi produse care conțin materiale textile, cum ar fi pielea, cauciucul sau plasticul.

Revizuirea Directivei-cadru privind deşeurile este menită să prevină şi să reducă deşeurile textile din Uniunea Europeană (UE), prin instituirea unor scheme de responsabilitate extinsă a producătorului, potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European.

Aceasta prevede că operatorii economici care pun textile pe piață în UE ar acoperi costurile pentru colectarea separată, sortarea și reciclarea lor. Statele membre ar trebui să stabilească aceste scheme la 18 luni de la intrarea în vigoare a directivei revizuite. În paralel, țările UE ar trebui să asigure, până la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor pentru reutilizare, pregătirea pentru reutilizare și reciclare.

„Încercăm să remediem lacune în ceea ce priveşte textilele, incluzând produse non-casnice, covoare şi saltele, dar şi produsele vândute prin platforme online. Solicităm, de asemenea, un obiectiv de reducere a deșeurilor textile, cu supravegherea textilelor uzate exportate”, a spus raportarea Anna Zalewska.

„O infrastructură mai bună pentru creșterea colectării separate ar trebui completată cu o sortare mai eficientă a deșeurilor municipale mixte, astfel încât articolele care pot fi reciclate să fie extrase înainte de a fi trimise la incinerator sau la groapa de gunoi”, a adăugat aceasta.

Plenul este programat să voteze poziția sa în cadrul sesiunii din martie 2024. Dosarul va fi apoi preluat de noul Parlament după alegerile europene din 6-9 iunie.

În fiecare an, în UE sunt generate 12,6 milioane de tone de deșeuri textile. Numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deșeuri, echivalentul a 12 kg de deșeuri per persoană anual. Se estimează că mai puțin de 1% din toate textilele din întreaga lume sunt reciclate în produse noi.

Foto: Freepik