Life Style

De la „casual Friday” la "Fridays for Future": protest gobal împotriva cauzelor schimbărilor climatice

6
min
26/9/2022

Acesta este cel de-al 11-lea apel pentru un protest global lansat de mişcarea pentru protecţia mediului "Fridays for Future" de la crearea sa în 2018.

Zeci de mii de manifestanţi împotriva schimbărilor climatice au ieşit vineri pe străzile din peste 270 de oraşe din Germania şi din alte câteva ţări pentru a participa la cel de-al 11-lea protest global organizat la apelul mişcării pentru protecţia mediului "Fridays for Future", relatează dpa.

Energiile regenerabile, soluția

Circa 20.000 de persoane s-au adunat în Invalidenpark din Berlin, potrivit poliţiei. Mii de persoane au participat, de asemenea, la demonstraţii la Hamburg şi în alte oraşe importante din Germania. 

Acesta este cel de-al 11-lea apel pentru un protest global lansat de mişcarea pentru protecţia mediului "Fridays for Future" de la crearea sa în 2018.

Printre revendicările mişcării de tineret se numără extinderea energiilor regenerabile susţinute de un fond special de 100 de miliarde de euro, reducerea datoriilor pentru ţările sărace, precum şi un acces universal permanent la energie la preţuri accesibile.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

"Cei care cred că nu există nicio cale de ieşire rămân cu disperarea. Cei care ştiu că există o altă cale pot merge înainte şi acţiona. Avem cunoştinţele necesare, aşa că hai să începem", a declarat la mitingul din Berlin Lisa Neubauer, lidera mişcării din Germania a "Fridays for Future".

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Vineri, într-un interviu acordat dpa, Neubauer a afirmat că proteste vor avea loc "din Antarctica până în Alaska şi Angola".

"Mesajul nostru din stradă este clar: ştim că există căi de ieşire din criză durabile, rapide şi bazate pe solidaritate, noi le cerem şi suntem gata să luptăm pentru ele", a adăugat Neubauer.

Sursa foto: Flickr