Smart City

Au fost instalate 28 de ecoinsule inteligente în Brașov pentru colectarea separată a deșeurilor

3
min
2/5/2022

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Toate cele 28 de insule ecologice informatizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe care Municipalitatea le-a amplasat în cartierele brașovene, sunt funcționale, după ce operatorii de salubrizare Comprest și Braicata au distribuit asociațiilor de proprietari cardurile care le permit accesul utilizatorilor, ne informează BizBrasov.

„Având în vedere că în perioada de testare a celor două ecoinsule de colectare separată a deșeurilor nu au fost probleme, precum și faptul că am reușit să distribuim toate cardurile de acces, de astăzi cele 28 de sisteme informatizate de colectare separată a deșeurilor sunt funcționale. Fiecare proprietar care are contract de salubrizare a primit un card care îi asigură accesul la depozitarea deșeurilor. Cei care nu plătesc aceste servicii și depozitează ilegal vor fi amendați de poliția locală. Obiectivul nostru este să extindem acest sistem, astfel încât toate cele peste 400 de platforme să beneficieze de colectare selectivă automatizată. Anul acesta avem în bugetul local 10 milioane de lei prevăzute pentru continuarea programului, care va fi unul multianual. Sperăm să obținem fonduri și prin PNRR, având în vedere că există o linie de finanțare pentru achiziția de astfel de sisteme de colectare, iar Brașovul stă foarte bine din punctul de vedere al documentației, având în derulare un contract-cadru pentru furnizarea de astfel de ecoinsule“, a declarat primarul Allen Coliban.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Cum funcționează sistemul

Platforma ecologică este prevăzută cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând o fracţie de deşeu: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

  • În fanta de culoare albastră se introduc exclusiv deșeuri de hârtie și carton: ambalaje, cutii, ziare, reviste, corespondență, caiete folosite. Acestea trebuie să fie necontaminate și pliate, astfel încât să ocupe un spațiu cât mai redus.
  • Fanta de culoare galbenă este destinată colectării deșeurilor de plastic și metal, precum PET-uri, folii de plastic, doze de aluminiu, conserve metalice, ambalaje de plastic, ce trebuie să fie curate și presate.
  • În fanta de culoare verde sunt colectate deșeurile de sticlă, respectiv ambalaje de sticlă, fără capac și curate.
  • În fanta de deșeuri menajere se introduc resturi alimentare, reziduurile de la animalele de apartament, scutece de unică folosință, mucuri de țigară, ambalaje contaminate, precum și alte tipuri de deșeuri care nu pot fi valorificate.

Accesul la platforma informatizată este asigurat prin intermediul unui card distribuit de operatorul de salubrizare, cu ajutorul administrației imobilului, câte unul pentru fiecare gospodărie arondată ecoinsulei. Cardul este alocat unei singure platforme (ecoinsule) şi are ca obiectiv identificarea utilizatorului care foloseşte platforma şi activarea ecoinsulei, astfel încât acesta să aibă acces la gurile de încărcare.

Deşeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înaintea depozitării la platformă, folosindu-se gura de încărcare corespunzătoare fracţiei.

Ecoinsula are un panou central informatizat, numit panou de gestiune al ecoinsulei. În momentul în care utilizatorul apropie cardul de cititorul optic prezent pe acest panou, gurile de încărcare se vor debloca. Ulterior, prin apropierea mâinii de senzorul de proximitate prezent pe fiecare gură de încărcare, utilizatorul va deschide gura sau gurile de încărcare de care are nevoie și va introduce sacul cu deşeuri în gura de încărcare corespunzătoare fracţiei, urmând să primească o confirmare electronică (un semnal sonor) de finalizare a utilizării.