Solutii

Damov: "Unele tipuri de plastic de pe piață sunt imposibil de reciclat, altele nu se justifică economic"

4
min
18/11/2020

Unul dintre cei mai puternici investitori în industria verde dezvoltă problema ambalajelor de plastic folosite în România.

Reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, Agenției Fondului pentru Mediu, precum și delegați ai industriilor implicate în procesul de reciclare a plasticului s-au întâlnit online în cadrul webinarului "Taxa de 0,8 euro/kg de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate - impact și posibilități de implementare", cu participarea ministrului Mediului, Mircea Fechet.

În cadrul întâlnirii, una din problemele ridicate a fost și cea a tipurilor de ambalaje de plastic folosite în România și cum sau dacă se reciclează. Problema este extrem de importantă, deoarece unele dintre ele sunt ușor reciclabile, la un preț la care să fie rentabil acest proces, iar altele sunt imposibil de reciclat sau nu se justifică economic.

Tipurile de plastic pe care le întâlnim zilnic, reciclabile sau nu:

  • Polietilenă cu densitate mică sau LPPE

Este un tip de plastic considerat mai puțin toxic, dar nu este reciclat în mod normal. Îl găsim în special în tot ce înseamnă ambalaj termoizolant, în pungile din unele magazine, dar chiar și în haine. Acest tip de plastic se reciclează, dar produsele rezultate nu sunt foarte rezistente.

  • Polipropilenă sau PP

Îl găsim în capacele borcanelor de iaurt, de margarină, în paiele cu care ne bem sucul sau cocktailul. Este un tip de plastic dur, rezistent la temperaturi ridicate. Se reciclează, dar numai în anumite condiții speciale.

  • Polietilenă tereftalată sau PET

Este un tip de plastic utilizat masiv, prezent în fiecare magazin din România, folosit pentru sticle de suc, apă, bere și multe altele. Participanții la webinarul "Taxa de 0,8 euro/kg de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate - impact și posibilități de implementare" au vorbit despre faptul că unele țări, cum ar fi Germania, folosesc acest tip de plastic mult mai rar decât noi și numai acolo unde este necesar, alegând să folosească sticla de sticlă. Aceste PET-uri se reciclează, asta însemnând mărunțirea lor în fulgi mici care apoi sunt folosiți în fabricarea altor produse din plastic. PET-urile nu se reutilizează, fiind ambalaje de unică folosință, pentru că utilizarea repetată poate aduce riscul eliberării unor substanțe nocive. Se reciclează.

  • Polietilenă de mare densitate sau HDPE

E un tip de plastic mai puțin periculos la reutilizare, rezistent la temperaturi mari. Îl întâlnești adesea în bidoanele pentru detergenți și jucării. Se reciclează.

  • Polistiren sau PS

E ieftin și este folosit de la pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință la materiale de construcție. La temperaturi înalte poate elibera substanțe cancerigene. La webinarul "Taxa de 0,8 euro/kg de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate - impact și posibilități de implementare", unii participanți au subliniat ideea că producătorii ar trebui sa aleagă ambalaje de PS cât mai simple, fără multe straturi și culori, și chiar să le evite dacă este posibil. Se reciclează, dar procesul este destul de greoi.

  • Policlorură de vinil sau PVC

Eliberează foarte multe toxine, de aceea este considerat „plastic otrăvitor”. Îl găsiți în foarte multe produse, de la jucării pentru animale la materiale construcții, fiind un tip de plastic flexibil și moale. Nu se reciclează.

  • Alte tipuri de plastic

Sunt combinații între primele șase categorii, iar utilizarea lor nu este recomandată pentru că procesul de reciclare este foarte greu și nerentabil. LEXAN și BPA sunt numai două categorii. Se folosesc pentru multe obiecte, de la piese pentru mașini la biberoane.

Este foarte important, așa cum a evidențiat și Constantin Damov, președintele pentru Coaliție Circulară, în cadrul webinarului, ca fiecare producător și retailer să știe foarte bine ce tipuri de plastic se pot recicla și care sunt indicate spre a fi folosite și comercializate, pentru a susține unitar procesul de reciclare.