Stiri

Cutremurul din Gorj a afectat mai multe clădiri din regiune, dar fără a pune în pericol structurile de rezistență

5
min
24/2/2023

O analiză completă a pagubelor, făcută la o zi după cutremur.

Mai multe fisuri au apărut la diferite clădiri din judeţul Hunedoara, în urma cutremurului care a avut loc marţi în Gorj, însă la o primă evaluare acestea nu pun în pericol rezistenţa construcţiilor afectate, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

Fisuri superficiale

Potrivit datelor centralizate până marţi seara, au fost semnalate fisuri la un perete interior din clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean, din Deva, la casa scării într-un bloc din oraşul Vulcan şi la altul din Uricani, precum şi la câte o casă particulară din comuna Sălaşu de Sus şi municipiul Deva.

De asemenea, a apărut o fisură pe faţada unui bloc din Petroşani, iar la o casă din oraşul Simeria au fost constatate căderi de cărămizi dintr-un horn.

Câte un horn fisurat a mai fost semnalat în localitatea Iscroni şi la o casă de locuit din oraşul Vulcan, ambele din Valea Jiului.

"La o primă evaluare niciuna dintre acestea nu pune în pericol rezistenţa construcţiilor, dar Grupul de Suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), din care face parte şi reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii, va analiza începând de miercuri fiecare situaţie tehnică în parte", a precizat ISU Hunedoara.

Barajele, în siguranță

Echipele ISU, care s-au aflat marţi după-amiază în teren, în urma convocării Grupei Operative, au efectuat recunoaşteri şi verificări pentru identificarea pagubelor materiale, semnalate prin 112 sau prin observare directă în localităţile Deva, Simeria, Hunedoara, Brad, Orăştie, Geoagiu, Geoagiu Băi, Petroşani, Petrila, Aninoasa, Călan, Haţeg, Vulcan, Lupeni, Uricani, Ilia, Dobra şi Criscior.

Au fost contactaţi toţi responsabilii pentru funcţionarea barajelor hidrotehnice sau a altor construcţii tehnologice şi nu s-au semnalat pagube sau avarii.

Mai poți citi: De ce cutremurul "mic-moderat" din Oltenia a produs daune însemnate la Târgu Jiu. Cum se clasifică seismele

Totodată, militarii ISU Hunedoara au purtat discuţii cu populaţia şi au transmis mesaje de păstrare a calmului, concomitent cu informarea cetăţenilor că în judeţul Hunedoara nu au fost semnalate pagube sau victime.

La dispeceratul integrat 112 au fost înregistrate 29 de solicitări, în 15 situaţii fiind vorba de persoane care suferiseră atacuri de panică în oraşele Vulcan, Petroşani, Deva, Hunedoara şi Lupeni.

Foto: Facebook/ISU Hunedoara