Life Style

Cum să fii eco-friendly dacă ai animal de companie

4
min
30/5/2020

Animalele de companie ne aduc bucurie în viață, dar un studiu recent sugerează că micuțele ființe blănoase au, surprinzător, un puternic impact ecologic.

Iată cum să devii un stăpân de animale eco-friendly, urmând câțiva pași simpli, dar eficienți:

Adoptă, nu cumpăra

Dacă ai de gând să devii “părinte” de patruped, adoptă unul, nu cumpăra de la crescătorii de animale sau din pet-shop! Adoptând, ajuți la reducerea suprapopulației și descurajezi înmulțirea excesivă a animalelor de rasă și vinderea lor în magazine. Uniunea Eurpeană estimează că există peste 100 de milioane de animale abandonate sau părăsite în stradă în Europa și alte sute de mii în adăposturi întreținute de ONG-uri sau de primării.

 Gândește-te la ce îi dai să mănânce

Hrana cu carne roșie sau pește este preferată de stăpânii de animale de casă din Europa, dar pentru procesarea ei este nevoie de o cantitate mai mare de fosfați, apă, combustibil și pesticide decât pentru produsele din carne albă. Ar fi bine să iei în calcul hrana din carne de pui sau de iepure, procesul tehnologic pentru obținerea acestora fiind mult puțin dăunător mediului. De asemenea, e de preferat să găsești producători locali sau naționali și hrană pentru animale în ambalaje biodegradabile, cele mai recomandate pentru susținerea mediului.  

Strânge mereu după amicul tău blănos

Să faci curat după partenerul tău de joacă poate fi neplăcut, dar necesar atât pentru sănătatea celor din jur, cât și pentru planetă. Fecalele animale sunt purtătoare de boli, infectează pânza freatică - dacă se dezintegrează în sol - și afectează mediul înconjurător. Cel mai indicat este să să folosești pungile biodegradabile în locul celor sintetice.

Ține jucăriile de plastic și electronice departe de animăluțul tău

Producătorii de jucării pentru căței și pisici au inventat și produs jucării sau dispozitive electronice care să-l plimbe sau să-l distreze pe amicul tău patruped. Pentru plasticul și metalul din componența lor se consumă combustibil, electricitate, având un impact negativ asupra mediului, ca să nu mai discutăm de reciclarea dificilă a acestor jucării și de procesul nociv de descompunere în sute de ani. Te sfătuim să folosești pătuțuri, jucării și hăinuțe produse din materiale sustenabile și, pentru a fi cu adevărat un susținător al ecologiei, în loc să cumperi obiecte noi pentru care se risipește apă și se folosesc chimicale, apelează la jucării vechi pe care le poți recicla utilizându-le pentru animale.