Stiri

Cantitate record de deșeuri electronice, în 2019

4
min
12/8/2020

54 de milioane de tone de deșeuri electronice au ajuns la gunoi în 2019, mai mult decât greutatea tuturor oamenilor adulți din Europa.

Un raport publicat recent arată că omenirea a produs, în 2020, 54 de milioane de tone de deșeuri electronice – cu 21% mai mult decât în 2014. Această cantitate este mai mare decât greutatea tuturor oamenilor adulți din Europa sau echivalentul a 350 de vase de croazieră Queen Mary 2. În această categorie, cunoscută drept DEEE (deșeuri electrice și electronice) în România, se încadrează telefoane, computere, laptopuri, aparate de aer condiționat, instrumente muzicale, dispozitive pentru gătit, accesorii și alte produse care funcționează pe bază de baterii sau de curent electric.

Doar 14% dintre deșeurile de acest fel au fost reciclate anul trecut, potrivit raportului, cu Asia pe primul loc în topul poluatorilor cu DEEE. Totuși, cea mai mare cantitate din aceste deșeuri, generată pe cap de locuitor (de aproape trei ori mai mare decât în Asia), a fost înregistrată în Europa.

Pentru că nu există programe internaționale coordonate pentru combaterea problemei, deși 70% din populația lumii trăiește în țări care au o oarecare legislație în domeniu, în 2030 cantitatea de e-deșeuri va fi de două ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. Situația amenință sănătatea oamenilor, deoarece aceste deșeuri conțin substanțe periculoase care pot afecta creierul oamenilor și dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Potrivit estimărilor, peste 50 de tone de mercur se găsesc în electronicele aruncate la gunoi. În DEEE se găsesc și multe metale valoroase. În cele aruncate anul trecut zac echivalentul a aproximativ 57 de miliarde de dolari în aur, argint, cupru sau metale rare. Cifrele s-ar putea să fie mult mai mari pentru 2020, din moment ce oamenii au stat închiși în case - din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid19 – și și-au dorit să facă schimbări și curățenie.