Stiri

De ce cutremurul "mic-moderat" din Oltenia a produs daune însemnate la Târgu Jiu. Cum se clasifică seismele

4
min
14/2/2023

Amplitudinea valurilor de cutremur, esențială la scara Richter.

Pe scara Richer, intensitatea cutremurelor nu crește liniar, ci logaritmic. Cutremurele cu intensitate între cinci și șase sunt considerate „mici-moderate” și, teoretic, pot produce doar avarii minore la clădiri cu probleme. Anual se înregistrează între 200 și 2000 de cutremure cu intensitate între 5 și 6 pe scara Richter.

Amplitudinea valurilor de cutremur

„Scara Richter este o scală logaritmică în baza 10, ceea ce înseamnă că fiecare ordin de mărime este de 10 ori mai intens decât cel precedent. Cu alte cuvinte, un doi este de zece ori mai intens decât un unu, iar un trei este de 100 de ori mai mare.

În cazul scării Richter, creșterea se referă la amplitudinea valurilor. Altfel spus, amplitudinea valurilor la un cutremur de nivel 6 este de 10 ori mai mare decât la un cutremur de nivel 5, iar amplitudinea crește de 100 de ori între un cutremur de nivel 7 și unul de nivel 9. Cantitatea de energie eliberată crește de 31,7 ori între valorile numerelor întregi”, scrie sms-tsunami-warning.com.

Mai poți citi: Cutremur de magnitudine semnificativă în România. Unde s-a produs seismul

Cutremurele cu intensitate între șapte și opt – cel din Turcia a atins 7,8 pe scara Richter – sunt considerate majore și se produc între trei și 20 pe an.
Însă, în România, un banal cutremur de 5,7 pe scara Richter a produs avarii la clădirile din Târgu Jiu, iar primăria a fost evacuată.


foto: news.ro