Stiri

Depozit ilegal de deșeuri în centrul Bucureștiului dezafectat după 10 ani! 27 de tone (16 autobasculante) de deșeuri ridicate și amenzi de doar 6.500 de lei.

2
min
6/5/2021

Muntele de deșeuri era în apropierea mai multor ministere, instituții publice și blocuri de locuințe.

Ministrul Barna Tánczos și secretarul de stat pentru mediu, Róbert Szép au mers astăzi, alături de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe strada Apolodor din centrul Capitalei, acolo unde Poliția Locală a Sectorului 5 a descoperit un depozit ilegal de deșeuri.

Este inadmisibil ca un astfel de focar de infecție să existe în centrul Capitalei României, într-o zonă înconjurată de blocuri de locuințe și sedii de instituții. Îi felicit pe reprezentanții Primăriei Sectorului 5 și pe domnul primar Popescu Piedone pentru această acțiune, care este un exemplu demn de urmat de toate administrațiile locale. Acum, prioritatea este ecologizarea zonei și impunerea de măsuri pentru ca această situație să nu se repete. Însă nu trebuie să ne oprim și trebuie să încercăm să îi identificăm pe cei care au aruncat deșeurile aici. Le-am transmis reprezentanților Poliției Locale că se pot baza pe sprijinul comisarilor Gărzii de Mediu pe parcursul acestei investigații”, a declarat ministrul Mediului.

Angajații de la Primăria Sectorului 5 lucrează la curățarea zonei, întreaga cantitate colectată urmând să fie transferată către un depozit autorizat. Cheltuielile aferente întregii operațiuni vor fi suportate de proprietarul terenului.

Operatorul de salubrizare ce acționează pe raza dministrativ-teritorială a Sectorului 5 a ridicat peste 250 metri cubi de deșeuri diverse, adică aproximativ 27 de tone (16 autobasculante). Zona se află în evidența Direcției Generale de Poliție Locală – Serviciul de Protecția Mediului și Ecologie Urbană, proprietarii terenurilor fiind somați și sancționați pentru nerespectarea legislației cu privire la protecția mediului. S-au aplicat cinci sancțiuni contravenționale în cuantum de 6.500 lei. După 10 ani! Asta înseamnă, la un calcul simplu, 650 de lei/an și 54 de lei/lună amendă în cei 10 ani în care depozitul ilegal a creat un dezastru ecologic la kilometrul 0 al Capitalei. Cum pot asemenea măsuri să oprească aceste dezastre ecologice?

Kilometrul 0 al Capitalei, centrul Bucureștiului, plin de deșeuri de mai bine de 10 ani. Am organizat astăzi o acțiune de ecologizare și salubrizare în această zonă unde exista un depozitilegal de deșeuri. Pentru că între Primăria Sectorului 5 și Ministerul Mediului există o foarte bună colaborare, i-am invitat și pe domnul ministru, Barna Tánczos și pe secretarul de stat, Robert Szep să ni se alăture la această acțiune. Pare de necrezut că timp de un deceniu nimănui nu i-a păsat să rezolve această situație care a devenit focar de infecție. Depozitul ilegal de deșeuri este aflat în apropierea mai multor ministere și instituții publice. Poliția Locală a aplicat și sancțiuni pentru proprietarii care au permis acest dezastru ecologic. Tot aici au fost descoperite și unele construcții improvizate, care au fost demolate. Persoanele care locuiau în aceste case improvizate nu vor rămâne pe drumuri.”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În cadrul acțiunii au fost dezafectate trei construcții improvizate, construite de către persoane fără adăpost care au fost preluate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în vederea consilierii și cazării lor în centre sociale.

Această zonă este afectată de cantități mari de deșeuri de aproximativ 10 ani, pe terenuri aflate atât pe proprietăți private, cât și pe domeniul public.