Stiri

Comuna Poiana Sibiului, de pe Transalpina, va monta două stații de încărcare pentru vehicule electrice

4
min
3/2/2023

Dar nu se va întâmpla mai devreme de doi ani.

Turiştii cu maşini electrice care vor dori să călătorească în Mărginimea Sibiului, în drum spre Rânca, pe Transalpina, vor putea să-şi încarce autovehiculele în Poiana Sibiului, peste doi ani de zile, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei, Adrian Iovi.

Flux de turişti spre Rânca

"Având în vedere faptul că noi din timp am obţinut şi ATR-ul, adică avizul tehnic de racordare, ne-am asigurat ca să avem putere instalată în zonă, pentru că sunt staţii de putere mare, de 50 de kilowaţi, eu sper ca în doi ani maxim să avem aşa ceva (staţii de încărcare pentru autovehicule electrice - n.r.). E de menţionat faptul că noi suntem tranzitaţi de Transalpina, care începe de la Sălişte, următoarea localitate este Tilişca, satul Rod, Poiana Sibiului şi Jina, deci noi suntem singurele localităţi din Mărginimea Sibiului care suntem pe traseul acesta şi tocmai în ideea aceasta m-am gândit ca aceste două staţii să fie amplasate la Poiana Sibiului. La noi este un flux de turişti care merg spre Rânca", a explicat primarul din comuna Poiana Sibiului, aflată pe Transalpina.

Mai poți citi: Criza energetică cauzată de invazia rusă în Ucraina a impulsionat puternic producția de energie eoliană și solară în UE

Potrivit primarului Iovi, în Poiana Sibiului, una din cele mai bogate comune din judeţ, cu tradiţie în oierit, deja există câţiva proprietari de maşini hibrid.

"În Poiana Sibiului nu sunt proprietari de maşini electrice, dar sunt de maşini hibrid. Sunt câţiva acum, dar noi vrem să încurajăm energia verde în primul rând prin ceea ce fac", a arătat primarul comunei Poiana Sibiului.

Bani prin PNRR

Primarul Adrian Iovi cu echipa sa a câştigat un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 1.901.277 de lei, prin care va reabilita termic clădirea Primăriei şi va monta două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice, în centrul comunei.

În prezent nu există staţii de încărcare pentru maşinile electrice în localităţile din Mărginimea Sibiului, una din principalele zone turistice din judeţ, unde există numeroase pensiuni.

În judeţul Sibiu există staţii de încărcare maşini electrice în municipiile Sibiu şi Mediaş, potrivit autorităţilor locale şi Asociaţiei Judeţene de Turism.

Judeţul Sibiu oferă posibilitatea proprietarilor de maşini electrice să se întreacă într-un raliu, numit Transylvania Classic. Acest raliu este programat să aibă loc şi în 2023, între 10 şi 12 august, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Facebook. În 2022, un număr record de 27 de echipaje cu maşini electrice au luat startul în raliul de regularitate Transylvania Classic, potrivit organizatorilor. Maşinile electrice parcurg la fiecare ediţie a acestui raliu nu doar drumuri din municipiul Sibiu, ci şi din judeţ, "vedeta" fiind cursa pe Transfăgărăşan.

foto: Facebook/Comuna Poiana Sibiului