Stiri

Amendă de 60.000 lei pentru poluarea cu sânge a pârâului Bascov

3
min
2/2/2021

Sesizările localnicilor n-au părăsit niciodată primăria, astfel încât Garda de Mediu n-a știut de poluarea din zonă până când imaginile nu au fost publicate online.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe un grup de Facebook au fost postate imagini în care sângele de la un abator de porci era deversat direct în pârâul Bascov, în loc să ajungă la stația de epurare a societății responsabile.

Deși locuitorii zonei au declarat că acest incident nu a fost unul izolat și că în zilele de vară aerul devine greu de respirat din cauza mirosului insuportabil, Garda de Mediu n-a avut cunoștință de această situație. S-au autosesizat abia în urma apariției acestor imagini. Totuși, potrivicalnicii au făcut de-a lungul timpului sesizări către Primărie, în special privind mirosurile și zgomotele provenite de la abator, însă acestea n-au ajuns mai departe de autoritățile locale. Tot ce  făcut primarul a fost să le ceară reprezentanților abatorului să nu mai deverseze resturile animale în pârâu.

În pârâul Bascov sunt descărcate ape pluviale prin intermediul unei conducte de mari dimensiuni. În această conductă a fost identificat un racord prin care au fost deversate direct sângele şi resturile de organe animale. Conducta colectoare este administrată de un operator de apă şi canalizare şi este autorizată din punct de vedere al gospodăririi apelor. ABA Argeş-Vedea a dispus administratorului colectorului pluvial ducerea la îndeplinire a următoarelor măsuri obligatorii: desfiinţarea racordului prin care apele cu sângele şi resturile de organe animale au ajuns în colectorul principal; realizarea unui control la agentul economic care a produs poluarea pentru transmiterea unei informări cu privire la realizarea măsurilor în termenele stablite prin proces-verbal”, a precizat ABA Argeş-Vedea, potrivit Adevărul.

Garda de Mediu a amendat abatorul cu 60.000 de lei și a dispus închiderea activității până la intrarea în legalitate.

Foto: Tudor Daniel - grupul de Facebook Bascov Argeş.