Stiri

Comisia Europeană a aprobat un program de 1,1 miliarde de euro pentru captarea şi stocarea carbonului în Danemarca

5
min
12/1/2023

Măsura va ajuta la „atenuarea schimbărilor climatice”, potrivit executivului Uniunii Europene.

Comisia Europeană a aprobat un program danez de 1,1 miliarde de euro pentru a sprijini lansarea tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului (CCS).

Măsura executivului Uniunii Europene contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale Danemarcei şi a obiectivelor strategice ale UE în temeiul Pactului Verde European, în special privind neutralitatea climatică până în anul 2050.

Mai poţi citi: Veşti bune: Stratul de ozon s-ar putea repara în următoarele decenii

„Această schemă de 1,1 miliarde de euro va permite Danemarcei să capteze și să stocheze o cantitate semnificativă de CO2 (n.r – dioxid de carbon), prevenind eliberarea acestuia în atmosferă.

Asta va ajuta Danemarca să-și atingă obiectivul ambițios de neutralitate climatică până cel târziu în 2050, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European, asigurând în același timp că denaturările concurenței sunt reduse la minimum”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Schema Danemarcei, cu un buget total de aproximativ 1,1 miliarde de euro (8,1 miliarde de coroane daneze), vizează decarbonizarea mai profundă a proceselor industriale.

Mai poţi citi: Factorii care pun în pericol accesul la mâncare în Europa, dezvăluiţi într-un raport al Comisiei Europene

Potrivit Comisiei Europene, măsura va ajuta la „atenuarea schimbărilor climatice”.

Ajutorul financiar va fi acordat printr-o procedură de licitaţie care se va încheia anul acesta. Licitația va fi deschisă companiilor active în orice sectoare industriale, inclusiv deșeuri și energie.

Schema va contribui la eforturile Danemarcei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. De asemenea, va ajuta Danemarca și UE să își îndeplinească obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Se preconizează că schema va capta și stoca minimum 0,4 milioane de tone de CO2 pe an începând cu 2026 și opt milioane de tone de CO2 pe întreaga durată de 20 de ani a contractului.

Sursa foto: Flickr/ UN Photo/Kibae Park