Stiri

Criză iminentă de apă. Cerea va depăşi oferta cu 40% până în 2030

4
min
6/7/2023

Un cercetător a avertizat că neglijarea actuală a resurselor de apă din lume va duce la dezastru.

Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei, iar experţii estimează că cererea va depăşi oferta de apă dulce cu 40% până la sfârşitul deceniului.

Un raport privind economia apei arată că guvernele trebuie să oprească de urgenţă subvenţionarea greşită a extracţiei şi suprasolicitării apei pentru agricultură, iar industriile trebuie să-şi revizuiască practicile risipitoare.

Citeşte şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Națiunile trebuie să înceapă să gestioneze apa ca pe un „bun comun global”, deoarece majoritatea țărilor sunt foarte dependente de vecinii lor pentru aprovizionarea cu apă, iar suprasolicitarea, poluarea și criza climatică amenință rezervele de apă la nivel global, potrivit autorilor raportului, citaţi de The Guardian.

„Dovezile științifice arată că avem o criză de apă. Folosim abuziv apa, poluăm apa și schimbăm întregul ciclu hidrologic global, prin ceea ce facem climei. Avem o triplă criză”, a spus Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic și principalul autor al raportului.

Rockstrom a adăugat că una dintre schimbările necesare în modurile în care apa este folosită este legată de sistemele de canalizare ale ţărilor dezvoltate. „Este incredibil că folosim apă dulce și sigură pentru a transporta excremente, urină, azot, fosfor – și apoi trebuie să avem stații de tratare a apelor uzate, care sunt ineficiente şi din care se scurg 30% din toți nutrienții în ecosistemele acvatice din aval și le distrug și cauzează zone moarte. Sunt necesare inovații masive.”

Raportul stabilește mai multe recomandări cheie, inclusiv remodelarea guvernării globale a resurselor de apă, oprirea preţului scăzut al apei pentru o folosire mai eficientă şi mai durabilă, reducerea subvenţiilor pentru agricultură şi apă care conduc la consum excesiv de apă, reducerea scurgerilor în sistemele de apă, reciclarea apei utilizate în industrie, raportarea amprentei de apă de către companii şi stabilirea de „parteneriate juste pentru apă” pentru a strânge finanțare pentru proiectele de apă în țările în curs de dezvoltare și cu venituri medii.

Foto: Freepik