Stiri

Colterm, amendată cu aproape 72 de milioane de lei pentru că nu a cumpărat certificate de poluare

4
min
24/5/2022

Amenda dată de Administrația Fondului de Mediu (AFM) a fost de 71,8 milioane de lei.

Compania de termoficare din Timișoara a fost amendată de către Administrația Fondului de Mediu (AFM) cu suma de 71,8 milioane de lei pentru că nu a cumpărat certificate de poluare aferente anului 2021, înainte ca aceasta să intre în insolvență.

Amenda a fost confirmată miercuri de către prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu.

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate de carbon sau certificate de CO2, sunt drepturi tranzacționabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă.

Certificatele de carbon nu trebuie confundate cu certificatele verzi, care se referă la certificatele obținute ca urmare a producției de energie regenerabilă sau verde.

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

„Amenda din 2021 vizează tocmai modul în care s-au ocolit atribuțiile Consiliului Local (care este și AGA la Colterm) și declararea procedurii de insolvență într-o manieră unilaterală de către un grup de persoane din Primăria Timișoara și Colterm, care și-au depășit atribuțiile, prejudiciind astfel bugetul Colterm cu 21 de milioane de euro.

Maniera în care administrația Fritz a tratat și în acest an această problemă este o copie la indigo a celei de anul trecut, ascunderea gunoiului sub preș devenind o rutină de zi cu zi a unor oameni al căror analfabetism administrativ continuă să facă ravagii în bugetul Timișoarei”, a precizat consilierul local  Radu Țoancă (PSD).