Stiri

Cinci idei de conservare a mediului care merită atenţie în 2023. Ce soluţie sustenabilă oferă urina umană

9
min
30/12/2022

Un grup de cercetători încearcă să furnizeze informaţii noi pe care politicienii le pot folosi pentru a crea legi, iar cetăţenii pentru a acţiona în direcţia sustenabilităţii.

Din 2009, în fiecare an, oamenii de ştiinţă din jurul lumii se întâlnesc cu cercetătorii de la Universitatea Cambridge pentru a discuta despre problemele de conservare a mediului care necesită atenţie.

Obiectivul lor este de a furniza informaţii noi pe care politicienii le pot folosi pentru a crea legi, iar cetăţenii pentru a acţiona în direcţia sustenabilităţii.

Iată cinci dintre ideile discutate de grup anul acesta pentru 2023, potrivit The Guardian.

  1. Chitina, o moleculă complexă găsită în crustacee, insecte și ciuperci, poate fi descompusă într-o comoară de substanțe chimice utile. Pe măsură ce oamenii caută alternative la materiale plastice , noi medicamente, tehnologii ale bateriilor și multe altele, această moleculă înregistrează o cerere în creștere. Recoltarea chitinei de la insectele hrănite cu deşeuri organice ar putea ajuta la maximizarea beneficiilor, reducând în același timp eventualele daune asupra mediului.
  1. Bateriile pe bază de biomasă ar putea avea mai multă energie decât bateriile care folosesc tehnologii convenţionale. Mai mult, ele ar putea avea beneficii pentru biodiversitate prin reducerea impactului asupra mediului pe care bateriile care conţin metale toxice îl au prin producție și eliminare. Însă bateriile pe bază de biomasă are putea avea şi implicaţii negative, au avertizat cercetătorii.
  1. Urina umană, prin faptul că este bogată în azot şi prezentă peste tot, oferă o oportunitate uriașă pentru a reduce nevoia de a produce și transporta îngrășăminte artificiale, care necesită energie substanțială și contribuie astfel la criza climatică. Cercetătorii cred că este necesar un sistem de colectare și distribuire a acesteia.

    Un astfel de sistem ar putea implica recoltarea nutrienţilor din urină şi ar putea reduce impactul asupra mediului pe care îl are urina asupra fluxurilor de apă care ajung la instalaţiile de tratare a apelor uzate şi care uneori poluează apele pe care se bazează animalele si plantele. Pe de altă parte, un astfel de sistem ar putea duce la utilizarea excesivă a îngrășămintelor, dăunând ecosistemelor și exacerbând criza climatică.
  1. Oamenii de ştiinţă lucrează din greu pentru a dezvolta un nou tip de baterie care utilizează căldură pentru a genera electricitate. Aceste așa-numite sisteme termofotovoltaice ar putea contribui la reducerea nevoii de combustibili fosili, baterii convenționale și centrale electrice mari, centralizate, toate având implicații negative pentru biodiversitate.

    Cercetătorii cred că, odată cu îmbunătăţirea tehnologiei, bateriile termice ar putea deveni suficient de viabile din punct de vedere economic pentru a reduce efectul negativ al generării energiei electrice asupra ecosistemelor.
  1. Plantarea de copaci dintr-o singură specie pe terenuri neîmpădurite este unul dintre rezultatele interesului crescut pe care oamenii îl au pentru sechestrarea carbonului şi creşterea biomasei pentru combustibil. Însă, oamenii de ştiinţă avertizează că, oricât de doriţi ar fi copacii, plantaţiile de monocultură reprezintă un habitat relativ sărac și prezintă un risc de răspândire a speciilor invazive care nu sunt native în pădurile existente, perturbând ecosistemele de acolo.

    O modalitate de a preveni acest lucru este editarea genomului pentru a steriliza arborii din plantație. Însă și acest lucru poate avea dezavantaje, deoarece banii cheltuiţi în acest fel nu mai sunt disponibili pentru alte activități care ar putea fi mai benefice, iar editarea genomului ar putea cauza probleme și speciilor native.

Sursa foto: PxHere