Stiri

Comisia Europeană avertizează că materialele plastice „bio” nu sunt neapărat benefice pentru mediu

9
min
28/12/2022

Noua directivă propusă de CE clarifică modul în care materialele plastice pot face parte dintr-un viitor durabil.

Comisia Europeană a lansat un avertisment cu privire la ambalajele bio-based (materiale plastice pe bază de biomasă), biodegradabile şi compostabile, cu scopul de a limita impactul negativ al consumatorilor asupra mediului înconjurător.

„Utilizarea și producția de materiale plastice bio-based, biodegradabile și compostabile a crescut constant. Trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru ca aceste materiale plastice să aibă un impact pozitiv asupra mediului, nu să exacerbeze poluarea cu plastic, schimbările climatice și pierderea biodiversității” a precizat CE într-un comunicat de presă.

Condiţiile pentru astfel de materiale au fost anunţate împreună cu interzicerea anumitor tipuri de ambalaje în Uniunea Europeană, ca părţi ale unei propuneri de legislaţie. Prin noua lege europeană, CE intenţionează să reducă deşeurilor provenite din ambalaje prin restricţionarea ambalajelor inutile şi promovarea ambalajelor reutilizabile.

Noua directivă propusă de CE clarifică modul în care materialele plastice pot face parte dintr-un viitor durabil.

Materiale bio-based

În ceea ce priveşte biomasa pentru materiale bio-based, aceasta trebuie să provină din surse durabile, fără a dăuna mediului, iar producătorii trebuie să acorde prioritate utilizării deşeurilor organice şi produselor secundare ca materie primă.

În plus, pentru a evita greenwashing-ul (practica de marketing înşelător potrivit căruia produsele sau companiile sunt ecologice, cu scopul de a creşte profiturile), producătorii trebuie să evite descrierea vagă a produselor din plastic, precum „bioplastice” şi „biomateriale”.

De aceea, CE intenţionează ca producătorii să specifice ponderea exactă, măsurabilă, a conţinutului de plastic pe bază de biomateriale din produs – de exemplu, „produsul conține 50% plastic pe bază de biomasă”).

Plastice biodegradabile

Materialele plastice biodegradabile trebuie abordate cu prudență, potrivit instituţiei europene.

„Ele își au locul într-un viitor durabil, dar trebuie direcționate către utilizări specifice, în care beneficiile lor asupra mediului și valoarea lor pentru economia circulară sunt dovedite. Materialele plastice biodegradabile nu ar trebui în niciun caz să permită generarea deșeurilor”, a specificat CE.

De aceea, astfel de materiale ar trebui să fie etichetate cu durata de timp în care se biodegradează, în ce circumstanţe şi în ce mediu.

Produsele care sunt susceptibile aruncării la gunoi, inclusiv cele de unică folosinţă, nu vor putea fi pretinse sau etichetate ca fiind biodegradabile.

Ambalaje compostabile

Materialele plastice compostabile industrial ar trebui folosite numai atunci când au beneficii pentru mediu, nu afectează în mod negativ calitatea compostului și când există un sistem adecvat de colectare și tratare a deșeurilor biologice.

Ambalajele compostabile industrial vor fi permise doar pentru pliculețe de ceai, capsule şi săculeţi pentru cafea filtrată, autocolante pentru fructe şi legume şi pungi de plastic foarte uşoare. Produsele trebuie să specifice întotdeauna că sunt certificate pentru compostare industrială, în conformitate cu standardele UE.

Care este următorul pas al Europei în ceea ce priveşte ambalajele „bio”?

Propunerile privind ambalajele și deșeurile de ambalaje va fi acum analizată de Parlamentul European și Consiliul European, în cadrul procedurii legislative.

Aceasta ar putea influenţa deciziile luate la nivelul Uniunii Europene în viitor cu privire la proiectarea unor produse durabile, dar şi la programe de finanţare în acest sens.

Sursa foto: Wikimedia Commons