Stiri

Peste două treimi dintre români nu debarasează corect echipamentele electronice (studiu)

8
min
11/1/2023

Peste două treimi dintre români nu debarasează corect echipamentele electrice şi electronice de mici dimensiuni (EEE), potrivit unui studiu.

Sondajul a fost efectuat de firma de cercetare GBD Research la solicitarea Asociaţiei ECOTIC de producători şi importatori EEE şi a analizat comportamentul din 2022 al unui număr de 1.500 de români selectaţi aleatoriu.

„Debarasarea incorectă a deşeurilor electrice şi electronice are un impact negativ pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei, cât şi unul economic prin pierderile de materii prime importante în contextul economiei circulare”, a avertizat studiul.

În ultimele 12 luni, 20,5% din gospodării au aruncat 8.300 de tone de EEE mici, din care 4.550 de tone au fost debarasate incorect. Asta înseamnă că produsele au fost fie lăsate pe spaţiul public, fie aruncate la gunoi, duse la ghenă, debarasate la deşeuri de plastic sau alte deşeuri reciclabile, date colectorilor informali de fier vechi sau duse la fier vechi.

„Doar 8,4% din gospodării au debarasat corect 1.600 de tone la magazine, 1.200 de tone la municipalităţi şi 950 la alte puncte de colectare”, a precizat studiul.

Modalităţile corecte de debarasare implică ducerea echipamentelor la magazin, preluarea lor de acasă de către magazin, ducerea lor la punctul municipal de colectare, ridicarea lor de acasă de către primărie, ducerea lor la alte puncte de colectare pentru EEE mici şi înlocuirea lor în garanţie.

Deşi peste jumătate din EEE mici la care renunţă românii sunt funcţionale, un trend pozitiv identificat în cadrul studiului este că 50% dintre acestea sunt „date spre refolosire rudelor, prietenilor sau oamenilor cu posibilităţi limitate, ori sunt vândute”. Astfel, donarea sau vinderea acestui tip de deşeuri este principala modalitate de debarasare, prelungindu-le viaţa.

„Comparativ cu anul 2019, observăm că, în ceea ce priveşte fiarele de călcat, comportamentul de debarasare pentru reutilizare a crescut procentual de la 29% în 2019, la 43% în 2022. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la aspiratoare – de la 36% în 2019, la 45% în 2022 şi la telefoane mobile, de la 51% în 2019, la 64% în 2022”, a arătat studiul.

În ceea ce priveşte produsele debarasate în ultimele 12 luni, echipamentul electronic păstrat de români cel mai puţin timp este bormaşina, cu o vechime medie la debarasare de 3,3 ani. Aproximativ jumătate din bormaşinile aruncate au fost funcţionale, iar cealaltă jumătate – nefuncţionale. Acestea au fost urmate de aparatele de făcut cafea, cu o vechime medie la debarasare de 4,3 ani, cele mai multe dintre ele fiind funcţionale în momentul aruncării lor.

Însă, telefoanele mobile reprezintă „de departe produsul debarasat în cele mai multe gospodării, fiind înlocuite frecvent de consumatori”. Un procent de 60% din telefoanele mobile ale românilor au fost cumpărate cu mai puţin de trei ani în urmă, iar 70% din telefoanele mobile aruncate au fost funcţionale în momentul debarasării.

Deşeurile provenite de la telefoane mobile reprezintă o problemă serioasă din cauză că peste 27% dintre gospodării au cinci sau mai multe astfel de echipamente.

De altfel, supraconsumul a fost identificat şi în cazul laptop-urilor, 43% dintre achiziţiile de laptop-uri fiind o achiziţie suplimentară la un produs funcţional deja existent în gospodărie.

În România, produsele electronice relativ noi au o majoritate clară în casele oamenilor, 70% dintre ele având mai puţin de cinci ani şi doar 10% având peste 10 ani. Produsele folosite sau luate la mâna a doua reprezintă doar între 3-17% din produsele deţinute de români.

Sursa foto:Flickr/ Rwanda Green Fund