Stiri

Ciclul de viață al unui card bancar ecologic. Poate fi reciclat plasticul cardului de credit?

9
min
26/8/2022

Cantitatea de plastic folosită pentru producerea cardurilor bancare în fiecare an este echivalentă cu greutatea a 80 de avioane Boeing 747.

Conform Business Review, cele 3,5 miliarde de carduri bancare (sursa: ABI Research Q1 2022 - Cards shipment) fabricate în fiecare an produc o amprentă de carbon egală cu cea a 300 000 de pasageri care zboară de la New York la Sydney.

Elaborarea unei strategii privind ciclul de viață pentru un card ecologic implică o abordare globală. Băncile trebuie să aleagă tehnologia, procesele și produsele potrivite pentru a reduce substanțial impactul negativ asupra mediului, cum ar fi consumul de energie, amprenta de carbon și deșeurile de plastic. Cu soluțiile și serviciile sale de carduri de plată, Thales sprijină băncile în implementarea unor practici ecologice și durabile.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

O modalitate de a evita deșeurile de plastic este utilizarea de materiale alternative ecologice. Cardurile Thales Gemalto Bio Sourced PLA înlocuiesc 84% din PVC-ul de origine fosilă cu PLA bio-sursă obținut din porumb necomestibil. Acidul polilactic (PLA) este un substitut sustenabil al plasticului fabricat din resurse regenerabile bio-surse, cum ar fi porumbul. Acesta nu are la bază petrolul și nu este toxic dacă este incinerat.

Thales a fost primul producător de carduri care a furnizat un corp de carduri PLA pentru cardurile bancare. Mai mult de 10 milioane de carduri Thales PLA au fost livrate clienților din întreaga lume.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Deșeurile de plastic au, de asemenea, un impact devastator asupra oceanelor noastre. Cardurile Thales Gemalto Reclaimed Ocean sunt fabricate folosind 70% plastic curățat din zonele de coastă. Un card conține aproximativ echivalentul unei sticle de plastic recuperat.  Thales lansează cardurile Thales Gemalto Reclaimed Ocean, care utilizează plastic recuperat din zonele de coastă, care altfel ar ajunge în oceanele lumii.

Cardurile Thales Gemalto Recycled PVC ajută băncile să utilizeze mai puțin plastic de primă utilizare. Acestea sunt fabricate folosind deșeuri de plastic din industriile de ambalare și tipărire și conțin cu 85% mai puțin PVC de primă folosință.

Pot fi reciclate cardurile bancare?

Răspunsul este DA, dar nu este atât de evident. Fiecare card bancar este un compus bine conceput, alcătuit din metale (cupru, nichel, aur, aluminiu, fier), rășină, sticlă, siliciu și plastic (PVC, PET).

Această complexitate face ca reciclarea cardurilor bancare să fie o provocare. Ca parte a multor alte inițiative ecologice, Thales DIS a decis să analizeze mai îndeaproape reducerea și neutralizarea amprentei unui card bancar, inclusiv un serviciu responsabil și de încredere pentru eliminarea corectă a acestuia.

Cum funcționează procesul de reciclare?

Banca va fi cea care se va ocupa de colectarea cardurilor de la clientul său, iar Thales DIS acționează ca un agregator pentru a distruge și a depozita totul într-o instalație securizată. Acesta va fi apoi trimis la o instalație de reciclare odată ce atinge un anumit volum. Iată ce se întâmplă în instalația de reciclare:

Recuperarea energiei din plastic:

Cardurile conțin plastic (cum ar fi PVC, PLA, PET): toate vor fi incinerate pentru a recupera energia, adică căldura rezultată în urma procesului. Într-un astfel de proces, materialul de origine biologică, cum ar fi PLA (acidul polilactic), este o opțiune mai bună în comparație cu PVC-ul, deoarece nu va genera gaze toxice în timpul procesului de incinerare.

Reciclarea metalelor:

Căldura din procesul anterior va fi apoi folosită pentru a recicla metalele din carduri, inclusiv aurul, paladiul și cuprul. Metalul va fi trimis la producție pentru o a doua viață: aur pentru bijuterii, alte metale pentru fire.

Programul Thales Gemalto Carbon Offset ajută companiile să minimizeze și să compenseze în mod cuprinzător amprenta de carbon a cardurilor lor.

Sursa foto: Thales