Stiri

Anchete pentru reciclarea falsă a 4.000 de tone de PET-uri

3
min
28/1/2021

Prejudiciul cauzat de circuitul financiar fictiv este de peste 8 milioane de lei. Înșelăciunea cu deșeuri a dus la 13 percheziții.

Polițiștii de investigare a criminalității economice din Mehedinți au efectuat 13 percheziții la locuințele unor persoane și la sediile unor societăți comerciale din județele Mehedinți, Dolj, Timiș și Prahova, la mai multe persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 8.300.000 de lei, prin consemnarea în fals a reciclării a peste 4.000 de tone de deșeuri din plastic, PET și sticlă. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de 8.297.780 de lei.

Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, complicitate la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada aprilie 2018 - noiembrie 2019, persoanele bănuite ar fi creat un circuit financiar fictiv având ca scop obținerea unor ecobonificaţii pentru activități nereale de reciclare a 4.148.900 kg de deșeuri din plastic, PET și sticlă”, arată comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Astfel, acestea ar fi întocmit documente pentru șapte societăți comerciale, consemnând în fals activități de colectare, transport și predare în vederea reciclării deșeurilor. Documentele ar fi fost predate în vederea obținerii de bonificații, determinându-i pe reprezentanții societăților să se sustragă de la plata taxelor datorate bugetului de stat.

La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dolj, Timiș și Prahova. Au fost puse în aplicare opt mandate de aducere.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea