Stiri

ANALIZĂ Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice

12
min
3/6/2022

Curtea de Conturi Europeană atrage atenția că Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul asumat pentru că în a cheltuit doar 13% din buget.

Comisia Europeană a raportat oficial că Uniunea Europeană și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din bugetul său, echivalentul a 216 miliarde de euro, pentru acțiuni în domeniul climei în perioada 2014-2020. 

Dar Curtea de Conturi Europeană atrage atenția că Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul asumat pentru că în a cheltuit doar 13% din buget, cu șapte procente mai puțin decât obiectivul asumat și raportat oficial în documente. 

Schimbările climatice, prioritate pentru UE

Abordarea schimbărilor climatice este o prioritate cheie pentru UE. Pe lista obiectivelor asumate pentru 2020 și 2030 se află reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea utilizării energiei regenerabile și promovarea eficienței energetice. De asemenea, UE și-a stabilit un obiectiv pe termen lung de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050.

UE s-a angajat să cheltuiască cel puțin 20 % din buget pentru perioada 2014-2020 pentru acțiuni în domeniul climei. În anul 2021, Comisia a raportat că a atins obiectivul, după ce a cheltuit 216 miliarde euro(20,1%) pentru măsuri relevante pentru climă. Bugetul UE 2021-2027 include o țintă sporită de 30% pentru acțiunile climatice.

UE nu și-a atins obiectivul pentru 2014-2020

Curtea de Conturi Europeană (CCE) a lansat raportul de audit „Contribuția UE la acțiunile în domeniul climei” în care se arată că Uniunea Europeană nu a atins obiectivul de a cheltui cel puțin 20% din bugetul său, pentru perioada 2014 – 2020, pentru acțiuni climatice. Obiectiv pe care și la impus ea însăși. 

Auditorii europeni au constatat că de fapt cheltuielile raportate nu au fost întotdeauna relevante pentru acțiunile climatice. În plus, suma de 216 miliarde de euro raportată ca fiind cheltuită în domeniul schimbărilor climatice este supraevaluată cu cel puțin 72 de miliarde de euro.

Citește și: În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

Adică, s-au cheltuit în jur de 144 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă 13% din buget, cu șapte procente mai puțin decât suma asumată și raportată. 

„Evaluarea noastră generală este că Comisia a supraestimat contribuția în domeniul schimbărilor climatice, a componentelor cheie ale finanțării agricole, cum ar fi eco-condiționalitatea, zonele cu constrângeri naturale și agricultura ecologică.

Publicațiile Comisiei, ale organizațiilor academice și neguvernamentale susțin evaluarea noastră”, se menționează în raportul CCE. 

„Efectele negative potențiale nu sunt contabilizate”

Principalele domenii ale programelor de cheltuieli publice ale UE raportate ca fiind relevante pentru climă sunt agricultura, infrastructura și coeziunea. Comisia Europeană atribuie coeficienți diferitor componente ale programelor, în funcție de contribuția preconizată a acestora la acțiunile climatice. 

Potrivit auditorilor, raportarea cu privire la cheltuielile legate de climă este afectată de deficiențe, care o fac să fie, în ansamblu, nefiabilă. Metoda actuală de urmărire a cheltuielilor se sprijină pe ipoteze. Mai mult, nu se evaluează contribuția finală la obiectivele climatice ale UE și nu există un sistem care să monitorizeze rezultatele din domeniul climei. 

Citește și: Jumătate dintre speciile de fluturi din Regatul Unit, ameninţate sau aproape ameninţate cu dispariţia

„Coeficienții nu sunt întotdeauna realiști: în unele cazuri, cheltuielile se consideră a fi relevante pentru climă chiar dacă proiectele și schemele pe care le finanțează au un impact minor sau niciun impact asupra climei, cum ar fi infrastuctura în zonele rurale. În alte cazuri, efectele negative potențiale nu sunt contabilizate, cum ar fi impactul negativ al emisiilor de dioxid de carbon”, potrivit raportului citat. 

Emisiile de gaze cu efect de seră nu au scăzut în sectorul agricol

Cheltuielile legate de climă sunt supraestimate în cea mai mare măsură în cadrul finanțării pentru agricultură: cu aproximativ 60 de miliarde de euro, potrivit auditorilor. Comisia Europeană a raportat că 26% din finanțarea din domeniul agricol acordată de UE erau relevante pentru climă. 

„Cu toate acestea, emisiile de gaze cu efect de seră generate de sectorul agricol în UE nu au scăzut din 2010. În mod similar, auditorii consideră că Comisia a supraestimat contribuția la obiectivele climatice a finanțării alocate principalelor subsectoare ale infrastructurii și a finanțării pentru coeziune, cum ar fi transportul feroviar, energia electrică și biomasa”, se menționează în raport.   

În urma aplicării unor coeficienți mai rezonabili, auditorii au calculat valoarea probabilă a contribuției cheltuielilor relevante pentru climă din cadrul bugetului UE la circa 13% (aproximativ 144 de miliarde de euro), ceea ce diferă față de proporția raportată de 20 %.

Sursa foto: Phys.org