Stiri

VIDEO EXCLUSIV România va fi măturată de tornade și furtuni puternice

5
min
11/2/2023

Precipitațiile vor fi mai puține, dar mai violente, în viitorul apropiat.

Începând cu următorii douăzeci de ani, vremea în România va fi din ce în ce mai imprevizibilă și violentă, a spus într-un interviu pentru Green News climatologul Roxana Bojariu.

Averse torențiale versus secete lungi

Potrivit acesteia, clima va fi mai caldă și cu apă ceva mai puțină, dar ploaia se va consuma mai ales în episoade de averse torențiale. Între aceste ploi repezi și scurte, vor fi perioade lungi de secetă, cu efecte severe asupra agriculturii, producerii de energie hidro etc.

Mai poți citi: VIDEO EXCLUSIV Copiii de azi din România nu vor mai vedea zăpadă, ca adulți, decât la munte

Bojariu a atras atenția că furtunile vor fi mult mai violente decât acum și, în cazul a 10% dintre acestea, se vor transforma în tornade. Climatologul a explicat că Europa nu are condițiile tornadelor enorme din Statele Unite ale Americii, dar că tornadele de pe continentul european și, deci, și din România, se vor înmulți.
Roxana Bojariu este cercetător științific gradul I, coordonator al Secției de climatologie şi președinte al Consiliului științific, la Administrația Națională de Meteorologie. Este doctor în fizică al Universităţii din Bucureşti, specialitatea Fizica Globului.


foto: Pexels/Ralph W. Lambrecht