Stiri

McDonald's spune că trecerea la materialele reutilizabile va anula inițiativele de a elimina plasticul

4
min
16/3/2023

Trecerea de la ambalajele reciclabile de unică folosință la cele reutilizabile ar putea avea efecte dăunătoare asupra mediului, economiei și siguranței alimentelor.

Regulamentul UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR), depus în noiembrie anul trecut, introduce o interdicție a ambalajelor de unică folosință pentru restaurante de la 1 ianuarie 2030, potrivit DC News.

Regulamentul include obiective de extindere a utilizării ambalajelor reutilizabile pentru consumul la pachet în doi pași: 10% până în 2030 și 40% până în 2040.

Un studiu realizat de firma de consultanță A.T. Kearney, a constatat că mișcarea va duce inevitabil la o creștere a materialelor plastice pentru a înlocui pungile de hârtie, ambalajele sau cutiile de pizza folosite în prezent în restaurante.

Pentru consumul la masă, Kearney estimează că deșeurile totale de ambalaje din plastic ar crește cu până la 300%. Pentru consumul la pachet, ”deșeurile de ambalaje din plastic vor crește brusc cu peste 1.500%”, arată studiul.

Ambalajele reutilizabile pentru mese ar trebui, de asemenea, spălate de fiecare dată, necesitând 1 până la 4 miliarde de litri de apă suplimentară, ridicând în același timp noi provocări legate de igiena și siguranța alimentelor.

Studiul Kearney se concentrează pe sectorul de mâncare informală (IEO), care include lanțuri de restaurante precum McDonald's și Starbucks, dar și restaurante mici de tip fast-food.

McDonald's, multinaționala lanțului de fast-food din SUA, spune că trecerea la materialele plastice reutilizabile va anula inițiativele de a elimina plasticul din restaurantele sale, care acum folosesc „aproape în întregime” ambalaje pe bază de fibre și hârtie.

”Am renunțat în mare parte la plasticul din restaurantele noastre”, a declarat Jon Banner, vicepreședintele executiv al McDonald’s, jurnaliștilor de la Bruxelles, adăugând că soluțiile reutilizabile vor însemna costuri suplimentare pentru sector.

Pentru a fi viabilă din punct de vedere economic și ecologic, ”o ceașcă reutilizabilă, de exemplu, ar trebui returnată și refolosită de 50 până la 100 de ori”, a spus Banner. ”Și știm deja că acest lucru nu se întâmplă cu adevărat”.

În Germania, de exemplu, McDonald's a fost obligat prin lege să furnizeze pahare reutilizabile clienților care le solicită, chiar și pentru mesele la pachet. Cu toate acestea, aproximativ 70% dintre acestea nu sunt niciodată returnate, deși clienților li se cere să plătească un depozit de 2 EUR, a constatat studiul Kearney.

”Ar putea ajunge la gunoi sau la groapa de gunoi sau să fie reutilizate acasă, nu știm”, a spus Banner.

Foto: Freepik