Stiri

Chișinăul va deveni orașul cu cel mai mare coeficient de reciclare din regiune

7
min
23/1/2023

Deșeurile solide colectate din oraș, aproximativ 190 de mii de tone pe an, vor fi trimise spre procesare, indiferent dacă au fost sau nu sortate la sursă.

Acest lucru va permite în 2023 reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau  40-45% din volum.

Municipalitatea va semna un contract de prestare a serviciilor de sortare a deșeurilor cu un agent economic de profil, transmite IPN Moldova.

Primăria municipiului Chișinău anunță că acest contract urmează să fie semnat între Regia „Autosalubritate”  și compania „ABS”, care a fost desemnată câștigătoare în cadrul concursului de achiziții publice.

Este vorba despre un contract de prestare a serviciilor de sortare a deșeurilor colectate zilnic din capitală și din suburbii. Măsura are drept scop creșterea cantității de deșeuri reciclate și diminuarea cantității stocate la poligonul municipal de la Țânțăreni.

Vor fi reciclate hârtia, cartonul, plasticul, metalul și sticla, în prima etapă

Contractul urmează a fi semnat în zilele următoare și va avea o valabilitate de cinci ani. În primă etapă vor fi identificate spre reciclare hârtia, cartonul, plasticul, metalul și sticla. Inițial, „Autosalubritate” va achita operatorului contractat pentru sortare 120 de lei moldovenești/tona (cu TVA). Un euro poate fi cumpărat cu 20-21 lei moldovenești.

În a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ un an și jumătate, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri (combustibili derivați din deșeuri). Acest fapt va permite reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 de mii de tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Suma totală a contractului este 217,5 milioane de lei (cu TVA) (circa 10 milioane de euro). Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe cont propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sunt pneurile de cauciuc, mobilier etc.

Poți citi și: Tulcea: Pescarii din Deltă continuă să prindă ştiucă şi cer publicarea ordinului de prohibiţie din acest an

„Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă atât de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național. Chișinăul va deveni orașul cu cel mai mare coeficient de reciclare din regiune.

Soluția enunțată vine să rezolve imediat lacunele din sistemul de sortare a deșeurilor, iar Primăria municipiului Chișinău, între timp, dezvoltă și alte soluții de sortare și reciclare, care vor permite majorarea coeficientului de sortare și reciclare a deșeurilor.

La depozitul de deșeuri de la Țânțăreni vor ajunge doar deșeurile care au o rată potențială diminuată de poluare a mediului”, menționează Primăria într-un comunicat de presă.

Autoritățile mai precizează că vor desfășura și campanii de informare despre modalitatea de sortare a deșeurilor.

Sursa foto: Flickr/ Nestlé