Solutii

Marea Nordului va deveni ''centrala energetică verde a Europei'' în 2050

3
min
15/6/2022

Şefii de guvern din Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au decis că crească de zece ori capacitatea eoliană din Marea Nordului.

Marea Nordului ar putea deveni "centrala energetică verde a Europei" în trei decenii, graţie impulsionării energiei eoliene offshore, conform unui angajament luat miercuri de patru ţări, relatează agenţia EFE.

Şefii de Guvern din Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au decis la o reuniune pe teme de energie, că crească de zece ori capacitatea eoliană din Marea Nordului, la nivelul anului 2050, până la 150 GW.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Angajamentul reprezintă un pas înainte în eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenţa de combustibilii fosili, în special din Rusia, şi de a impulsiona dezvoltarea energiilor regenerabile, pentru o mai mare rezistenţă energetică, conform declaraţiei semnate în localitatea daneză Esbjerg (vest).

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

"În Europa ne confruntăm cu anumite provocări care ne afectează economiile şi securitatea. Acesta este un pas important pentru a le face faţă", a spus premierul danez, Mette Frederiksen, care a vorbit despre transformarea Mării Nordului în "centrala energetică verde" a Europei.

Cele patru ţări au inclus şi un angajament pentru a ajunge în 2030 la 65 GW producţie eoliană marină, ceea ce va presupune o creştere de cinci ori a cifrei actuale, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Wikimedia Commons