Stiri

Tulcea: Pescarii din Deltă continuă să prindă ştiucă şi cer publicarea ordinului de prohibiţie din acest an

7
min
19/1/2023

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării a explicat scăderea capturilor la ştiucă pe fondul nivelului scăzut al apei în Deltă.

Pescarii din Delta Dunării continuă să prindă ştiucă, deşi a început perioada de reproducere a speciei, perioadă în care exemplarele acesteia ar fi trebuit să fie protejate, dar ordinul de prohibiţie a pescuitului nu a fost încă aprobat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Capturile de știucă au scăzut cu 35%

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, a declarat pentru Agerpres că, la fel ca în ultimii doi ani, capturile de ştiucă sunt slabe în această perioadă, mai mici decât cele din perioada anterioară anului 2020 cu cel puţin 35%.

„În alţi ani când s-a întâmplat la fel ca anul acesta, am reuşit să vorbim cu pescarii şi chiar şi cu proprietarii de cherhanale să nu mai prindă sau să primească spre vânzare ştiucă şi am şi reuşit să oprim întrucâtva pescuitul la această specie. Anul acesta însă, având în vedere criza, nu mai poţi să-l obligi pe pescar să stea acasă", a menţionat Sanda.

Poți citi și: Primăriile de sector îşi propun să crească suprafaţa spaţiilor verzi - proiecte în 2023

El a explicat scăderea capturilor la ştiucă pe fondul nivelului scăzut al apei în Deltă.

„Autorităţile trebuie să grăbească publicarea ordinului de prohibiţie în Monitorul Oficial. Altfel, o să arătăm cu degetul că nu mai este peşte şi nu mai sunt nici turişti. Trebuie să se facă şi populări ale Deltei cu peşte", a mai spus preşedintele FOPDD, Lucian Sanda.

Potrivit sursei, propunerea pescarilor tulceni pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului în România în acest an prevedea ca în perioada 15 ianuarie-1 martie pescuitul ştiucii să fie interzis, însă anticipând întârzierea ordinului pescarii au cerut ca în locul datei de 15 ianuarie să fie trecută sintagma "de la intrarea în vigoare a ordinului".

Icrele de știucă, extrem de căutate

Ştiuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion. Capturile din această specie au scăzut de la o cantitate maximă de 2.666 de tone, în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995, potrivit lucrării "Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", semnată de cercetătorul Institutului Naţional Delta Dunării, Vasile Oţel.

În anul 2018, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a decis ca pescarii recreativi sportivi să nu mai aibă dreptul să reţină vreun exemplar de ştiucă, în condiţiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi din această specie, decizia criticată de pescarii sportivi fiind reclamată de declinul populaţiei de ştiucă.

Anul trecut, ordinul de prohibiţie a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 25 martie, iar prohibiţia la ştiucă s-a încheiat pe data de 15 martie.

Ordinul de prohibiţie a pescuitului are drept obiectiv protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere cu scopul asigurării unei dezvoltări durabile a zonelor piscicole.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Kristian Frisk