Stiri

Țările dezvoltate au semnat acordul climatic de la Paris dar nu-i acordă nici o importanță, potrivit unui studiu

6
min
8/12/2022

Acordul vizează limitarea încălzirii "cu mult sub 2 grade Celsius" în comparaţie cu perioada preindustrială şi, dacă este posibil, la 1,5 grade Celsius.

Majoritatea ţărilor dezvoltate au ambiţii climatice incompatibile cu obiectivele prevăzute în Acordul de la Paris care vizează limitarea încălzirii globale, conform unui studiu publicat marţi, transmite AFP.

COP26 și COP27 confirmă

Studiul a evaluat angajamentele lor climatice, oficializate în Contribuţiile determinate la nivel naţional (CDN). Fiecare ţară semnatară a Acordului de la Paris din 2015 trebuie să le actualizeze la fiecare cinci ani.

Acordul vizează limitarea încălzirii "cu mult sub 2 grade Celsius" în comparaţie cu perioada preindustrială şi, dacă este posibil, la 1,5 grade Celsius.

În urma celei mai recente evaluări a acestor angajamente, Paris Equity Checker a constatat că "majoritatea ţărilor dezvoltate" sunt încă departe de a fi aliniate la limita cea mai ambiţioasă, de 1,5 grade Celsius. Acest lucru a fost reafirmat la COP26 de la Glasgow de anul trecut şi la COP27 din Egipt din acest an.

Dintre ţările bogate, angajamentele Uniunii Europene sunt mai degrabă aliniate la o încălzire de 2,3 sau 2,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului, iar cele ale Statelor Unite la o încălzire de 3 sau 3,4 grade Celsius. Aceste cifre provin din date ştiinţifice actualizate în luna noiembrie, precum şi din datele grupului de cercetare Climate Action Tracker.

Doar țările sărace se aliniază

Unele ţări cu venituri medii suferă la rândul lor de o lipsă "critică" a acţiunilor climatice, cu planuri care s-ar traduce printr-o încălzire catastrofală de 5 grade Celsius sau mai mult, precum China, Rusia, Turcia sau Vietnam, notează AFP.

Ţările cele mai sărace, în special majoritatea zonelor din Africa subsahariană, sunt, pe de altă parte, bine aliniate cu Acordul de la Paris. Provocarea va apărea, însă, după 2030, odată cu decolarea economiilor lor, ce necesită "investiţii imediate şi sprijin internaţional", subliniază Paris Equity Checker.

"Această evaluare arată importanţa sprijinului şi colaborării internaţionale, astfel încât sudul global să poată evita recurgerea la o dezvoltare la fel de intensivă în carbon precum ţările din nord", a comentat Yann Robiou de Pont, cercetător în cadrul Paris Equity Check.

"Provocarea pentru nord este de a dezvolta şi de a implementa opţiuni de atenuare rapidă (a emisiilor) şi de a oferi un sprijin suficient şi echitabil. Provocarea pentru sud este să rămână verde după 2030", a rezumat el.

Sursa foto: Wikimedia Commons