Stiri

Cercetătorii au găsit în sfârșit sursa fenomenului mortal din Oceanul Pacific: cât de departe a ajuns încălzirea globală

7
min
7/7/2022

Cercetătorii au identificat încălzirea sistematică din Oceanul Pacific care a alimentat ascensiunea valului de căldură marină numit Blob.

La fel ca și omonimul său din film, îngrozitorul val de căldură marin poreclit Blob a distrus mult în calea sa, în timpul apogeului său, provocând decese în masă de pești, păsări și multe alte animale marine, amenințând industria de pescuit. Iată ce se întâmplă, mai exact, în Oceanul Pacific.

Acum, cercetătorii au identificat încălzirea sistematică din Oceanul Pacific care a alimentat ascensiunea Blob, iar modelarea lor confirmă că, așa cum se bănuia anterior, că nu este rezultatul variației climatice naturale.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

„Descoperirea bazinului de încălzire pe termen lung ne va oferi acum informații esențiale cu privire la probabilitatea unor astfel de evenimente extreme în viitor”, spune Armineh Barkhordarian, cercetător atmosferic de la Universität Hamburg.

Barkhordarian și colegii săi au detectat un bazin persistent de apă încălzită în Pacificul de Nord-Est, cu temperaturi medii anuale crescute de aproximativ 0,4 °C pe deceniu. Temperaturile apei de vară persistă acum cu 37 de zile mai mult decât acum 20 de ani.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Echipa a descoperit, de asemenea, o scădere a norilor de jos – care de obicei au un efect de răcire asupra apelor de dedesubt – în această regiune, în timpul sezonului rece.

Acest lucru întărește sistemele atmosferice de înaltă presiune deasupra zonei cu apă caldă în timpul iernilor. Folosind mai multe modele, echipa a calculat că există o șansă de mai puțin de 5% ca acest sistem de înaltă presiune să fi fost neobișnuit de consolidat în timpul iernii din cauza variațiilor naturale.

Sursa foto: Pixnio