Solutii

Noi generații de zimbri născuți în sălbăticia Munților Țarcu

4
min
7/7/2020

Puii nou născuți fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie în România de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi.

Cea mai mare populație de zimbri liberi din România este în creștere. Doi pui de zimbru au fost zăriți în Munții Țarcu, unde Rewilding Europe și WWF-România desfășoară un program de reintroducere a acestui animal, care a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. În zona cunoscută sub numele de Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniș, sunt acum peste 57 de zimbri liberi, în mai multe grupuri, dintre care cel puțin 12 născuți în sălbăticie. Puii nou născuți fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie în România de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi.

Cu siguranță sunt și alți nou născuți în celelalte grupuri, dar fiindcă aceștia au la dispoziție situl Natura 2000 Munții Țarcu, care se întinde pe mii de hectare, sunt greu de găsit”, a transmis WWF România.

De obicei, la naștere puii cântăresc între 24-27 kg și pot ajunge, ca adulți, până la 920 kg și măsura doi metri lungime. Se nasc de obicei vara și au suficient timp pentru a se acomoda mediului și să fie destul de puternici pentru a trece cu bine iarna, dar există excepții în care femelele dau naștere și iarna. Sarcina este de aproximativ nouă luni. Aceștia au blană roșiatică la naștere, dar, după câteva luni, blana începe să se schimbe într-o nuanță ciocolatie și încep să își schimbe blana așa cum fac adulții. Culoarea și densitatea blănii de zimbru variază în funcție de anotimp. Grupurile constau din femele adulte, pui și tineri cu vârste de 2-3 ani. Masculii adulți părăsesc grupul și revin doar în perioada de împerechere și iarna.

Nașterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire care ne spune că zimbrii s-au adaptat și prosperă în Carpații Meridionali, un mare succes pentru conservarea acestei specii vulnerabile și pentru biodiversitatea zonei.” Marina Drugă, Manager proiect LIFE-Bison, WWF-România.

LIFE Re-Bison, un proiect Rewilding Europe și WWF-România

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF-România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali. Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanțat de Comisia Europeană. În 2018 au fost eliberați 23 de zimbri în sălbăticie, iar anul trecut încă 11 exemplare. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Sub populațiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic. Următorul transport de zimbri este plănuit pentru finalul lunii iulie cu exemplare din rezervații din Germania.