Stiri

Cascada Bigăr s-a prăbușit

2
min
8/6/2021

S-a prăbușit sub propria greutate, și nu din cauza captării apei de către păstrăvărie.

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit luni din cauze naturale, spune Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Cu toate acestea, ghidul de turism Mircea Jumanca, citat de Deutsche Welle România, spune că prăbușirea are drept cauză intervenția omului în circuitul apei. Romsilva a respins afirmațiile activistului de mediu, catalogându-le drept ”false”. ”Cascada s-a prăbușit sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, subliniază Romsilva.

Romsilva a respins afirmațiile activistului de mediu Mircea Jumanca care spune că peretele cascadei s-ar fi prăbușit din cauză că omul a intervenit în cursul apei.

  • Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și "activist de mediu".
  • Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Care este adevărul?

  • Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.
  • Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului.

”Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a anunțat Romsilva.