Solutii

Victorie împotriva poluării centralelor ilegale de cărbune din România

4
min
9/1/2024

„Situația din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantități periculoase de poluanți toxici aproape fără nici o consecință”, a spus avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci.

Două organizaţii de mediu au câştigat o bătălie juridică de patru ani împotriva poluării centralelor ilegale de cărbune din România.

Centralele încălcau Directiva Uniunii Europene privind Emisiile Industriale, însă legea din România prevedea acţiuni descrise drept „infime” de către Greenpeace România, care a lansat acţiunea legală alături de ClientEarth.

„Situația din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantități periculoase de poluanți toxici aproape fără nici o consecință”, a spus avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci.

Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcționau fără autorizație, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecințe reale pentru marii poluatori, au transmis reprezentanţii Greenpeace România într-un comunicat.

Organizațiile au înaintat o plângere oficială Comisiei Europene în 2019, care a demarat o procedură de infringement împotriva României în 2020. Comisia a cerut României să-și alinieze legislația națională la DEI, pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și natura.

Răspunsul României la solicitarea Comisiei Europene

Ca răspuns, România a pus în aplicare reforme substanțiale. Noua sa lege privind emisiile industriale crește amenzile în multe cazuri de peste zece ori față de nivelul anterior. De asemenea, aceasta introduce posibilitatea de a aplica sancțiuni penale operatorilor care desfășoară activități fără autorizație, precum și suspendări obligatorii pentru anumite operațiuni ilegale. Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia și Turceni (unitățile 3 și 7).

Noul cadru juridic se extinde dincolo de sectorul cărbunelui, cuprinzând cele mai dăunătoare activități industriale din diverse sectoare, inclusiv energie, gestionarea deșeurilor, metale, minerale, produse chimice și agricultura industrială.

„Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României”

„Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, iar industriile care încalcă legislația trebuie sancționate sever și activitatea lor trebuie suspendată până când se conformează. Aceste căi sunt acum posibile datorită eforturilor noastre de a expune situația din România, care au contribuit la schimbarea legislației care stabilește și aplică sancțiuni pentru poluatorii industriali", a spus Alin Tănase, coordonator campanii la Greenpeace România.

„Guvernul s-a angajat să retragă toate centralele pe cărbune din România până în 2030. Până atunci, trebuie să colaboreze cu autoritățile de mediu pentru a se asigura că toate unitățile pe cărbune rămase funcționează în conformitate cu legislația privind emisiile și cu cele mai bune tehnologii disponibile, iar dacă nu, să fie sancționate" a spus Ioana Ciuta, președinte Bankwatch România.

Foto: Freepik