Stiri

Un hacker a pus în pericol viața a 15.000 de persoane, prin rețeaua de apă potabilă

3
min
9/2/2021

Atacatorul informatic a crescut de la distanță concentrația unui aditiv chimic până la un nivel periculos, dar pirateria a fost detectată la timp.

Accesarea frauduloasă a sistemului informatic de la uzina de tratare a apei din Oldsmar, un orășel din Florida, SUA, a fost remarcată vineri de un tehnician. Acesta a constatat cu surprindere că cineva deplasa de la distanță cursorul mouse-ului său, făcând clicuri pentru a schimba concentrația hidroxidului de sodiu din apă. Această substanță, crucială pentru a controla un mediu alcalin sau pentru a regulariza aciditatea apei, se folosește și în săpunuri și substanțe de curățat casa. În concentrații ridicate, poate cauza iritații, arsuri sau alte complicații. Noile setări ar fi afectat apa după 24 – 36 de ore.

Din fericire, actul de piraterie cibernetică a fost imediat remarcat şi oprit, astfel încât nici un consumator din cei 15.000 de localnici nu s-a aflat în pericol, a dezvăluit Bob Gualtieri, șeriful din comitatul Pinellas. Atacul cibernetic ilustrează pericolele la care hackerii pot să supună infrastructuri importante din Statele Unite, a adăugat șeriful. Experții în securitatea pe internet atrag atenția că pericolul crește în astfel de situații, pe măsură ce astfel de servicii devin mai computerizate și accesibile online. Sistemele municipale de apă sau de alte servicii publice pot fi ținte ușoare pentru hackeri pentru că infrastructura computerelor de stat tinde să fie subfinanțată.

Deși incidentul nu pare a fi deosebit de complex, acesta subliniază necesitatea de a consolida capacitățile de securitate cibernetică din industria apei și a apelor uzate”, a spus unul dintre experții prezenți la conferința de presă a Poliției.

Hackerul a petrecut între trei și cinci minute în platformă. După ce a fost identificat atacul, funcția de operare de la distanță a sistemului a fost oprită și a funcționat doar cea manuală. FBI, Serviciile Secrete și poliția locală investighează cazul, în căutarea hackerului.