Stiri

Capacitatea de adaptare a oamenilor la schimbările climatice nu este atât de puternică pe cât am crede

4
min
11/11/2022

Variațiile genetice ale civilizațiilor antice pot determina adaptabilitatea umană la schimbările climatice, conform unei noi cercetări.

Este posibil ca oamenii să fie la fel de vulnerabili la schimbările de mediu ca și alte animale, potrivit noilor cercetări publicate în jurnalul Nature Ecology and Evolution. Aceasta analizează datele genetice de la peste 1000 de persoane care au trăit în Europa și Asia în ultimii 45.000 de ani.

Capacitatea de adaptare nu este atât de puternică

Rezultatele arată că faimoasa abilitate a oamenilor de a-și adapta comportamentul și de a dezvolta noi instrumente și tehnici nu a fost întotdeauna suficientă pentru a supraviețui atunci când vremurile au devenit mai grele.  

Oamenii moderni trăiesc într-o mare varietate de medii naturale, de la Arctica înghețată până la pădurile tropicale sufocante, potrivit Science Alert.

Spre deosebire de majoritatea animalelor, oamenii pot apela la inovații culturale – cum ar fi focul și îmbrăcămintea – pentru a depăși provocările pe care le prezintă aceste medii. Cu toate acestea, este posibil ca aceste inovații să nu fi fost întotdeauna suficiente pentru a face față noilor condiții de mediu. Acesta este momentul în care intră în joc variabilitatea genetică între indivizi.

Indivizii cu variații genetice care îi determină să fie mai bine pregătiți pentru a face față noilor condiții vor avea tendința de a lăsa mai mulți urmași. Ca urmare, aceste variante benefice devin mai frecvente în generațiile viitoare.

Acest proces de adaptare genetică a fost numit „selecție naturală” de către Charles Darwin în urmă cu aproape 200 de ani.  

Sursa foto: Public Domain Pictures