Stiri

Bazele militare americane din Hawaii au aruncat 285.000 de kilograme de nitrat toxic în ocean

3
min
20/1/2021

Acestea sunt substanțe chimice toxice care se găsesc în mod obișnuit în stațiile de tratare a apelor uzate, îngrășăminte și explozivi.

Potrivit unui raport recent al Agenției Americane de Protecție a Mediului (EPA, în engleză), în 2019, baza militară Pearl Harbor-Hickam a aruncat 245.000 de kilograme, iar baza marină Corps din Golful Kaneohe a aruncat 39.000 de kilograme. Aceste deversări se fac legal, în baza unui permis federal. Cu toate acestea, autoritățile de mediu speră ca divulgarea acestor informații să ducă la reducerea cantităților deversate.

Raportul, lansat săptămâna trecută, urmărește activitățile permise de deșeuri chimice în aproape 22.000 de instalații din toată țara. Aceasta include 31 de facilități din Hawaii care îndeplinesc pragul EPA pentru cantitățile de substanțe chimice eliberate. Cele șapte centrale majore de apă uzată din Hawaii, care, de asemenea, deversează deșeuri în ocean, nu sunt incluse.

Deși bazele militare au eliberat cele mai toxice substanțe chimice în ocean, în Hawaii, cel mai puternic impact asupra mediului au avut-o centralele electrice. Stația de producție Kahe a produs singură aproape 272.000 de kilograme de deșeuri și substanțe toxice – majoritatea eliberate în aer. Aproape 195.000 de kilograme dintre acestea erau acid sulfuric.

Datele legate de deșeurile generate au crescut în urma cererii mari de electricitate pe fondul unor temperaturi mai ridicate și a unei umidități mai mari decât de obicei, a explicat un purtător de cuvânt al companiei de electricitate.

Tot în 2019, baza marină Corps a lansat în aer peste 77.000 de kilograme de naftalină, care provine din arderea combustibililor în motoarele aeronavelor.

Compușii nitrați nu sunt clasificați ca fiind cancerigeni de către EPA, însă există riscuri pentru sănătate asociate substanțelor chimice în cazul în care cineva intră în contact cu ele, fie prin inhalare, ingestie sau absorbție. Prea mult nitrat într-un corp uman ar putea afecta modul în care sângele transportă oxigenul, arată studiile de sănătate.

Și oceanul este afectat de aceste deversări pentru că nitratul favorizează creșterea algelor și a fitoplanctonului, făcând apa tulbure. Astfel, lumina soarelui pătrunde cu greu în apă pentru a ucide microbii și agenții patogeni, ceea ce poate afecta sănătatea persoanelor care intră în apă. În baza militară Pearl Harbor-Hickam locuiesc 67.000 de persoane.