Stiri

În județul Mehedinți o persoană aruncă anual 6 kg de plastic

3
min
2/5/2022

Peste 1.500 de tone de plastic sunt generate anual în județul Mehedinți, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 6 kilograme de plastic.

Din această cantitate, doar 12% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare, ne menționează Gazeta de Sud.

Cifrele au fost extrase din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD). Potrivit acestuia, în județul Mehedinți au fost generate 25.890 tone deșeuri menajere, cea mai redusă cantitate comparativ cu celelalte 11 județe riverane Dunării. Cifrele raportate pot fi însă influențate și de acoperirea redusă a serviciilor de salubritate în județ, doar 65%.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este, în medie, de 65,49% (69,59% în mediul urban și de 61,39% în mediul rural). Este cea mai redusă acoperire cu aceste servicii din cele 12 județe riverane Dunării. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții atât în mediul urban cât și în mediul rural, la un tarif de 12 lei/ pers./ lună (urban) și 4 lei/ pers./ lună (rural).

„Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare.

Dintre județele analizate, în cazul a trei județe, Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța. Acolo unde încă sunt sincope trebuie identificate atât cauzele cât și soluțiile potrivite fiecărei situații”, a declarant Liliana Nichita, Director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

În județul Mehedinți, Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost aprobat în anul 2020, iar SMID este în operare. Asociația Mai Mult Verde atrage atenția că principala sursă de poluare cu plastic a apelor o reprezintă sursele de uscat, mai ales gestionarea deficitară a deșeurilor municipale. Tocmai de aceea, reprezentanții asociației, în colaborare cu FADI, vin în sprijinul autorităților și comunităților locale în procesul de colectare separată a deșeurilor cu un Ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite începând cu această primăvară în aproximativ 150 de localități dunărene.