Stiri

Calendar adoptat de Ministerul Mediului pentru închiderea procedurii de infringement privind tăierea ilegală a pădurilor

12
min
13/7/2022

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor precizează că a transmis ultimul set de documente reprezentanţilor Comisiei Europene pe data de 30 iunie.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat o serie de măsuri pentru a opri procedura de infringement privind tăierile ilegale de păduri, deschisă de Comisia Europeană în luna februarie 2020, iar în acest sens există un calendar agreat cu forul european, a scris instituţia, luni, pe pagina oficială de Facebook.

"Referitor la afirmaţiile apărute în mai multe articole de presă, conform cărora un membru al Parlamentului European ar fi declarat, recent, în contextul procedurii de infringement privind tăierile ilegale de pădure, că 'România mai are trei luni pentru a rezolva această situaţie', MMAP face următoarele precizări: în ultimul an şi jumătate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat o serie întreagă de măsuri pentru a opri procedura de infringement deschisă împotriva României în luna februarie a anului 2020, având ca obiect tăierile ilegale de păduri.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Anul acesta, în luna aprilie, cu ocazia vizitei comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, autorităţile române şi cele europene au agreat, prin reprezentanţii oficiali, asupra unui calendar de implementare cu privire la închiderea acestei proceduri, iar România s-a angajat să transmită datele şi rapoartele de progres", a menţionat Ministerul Mediului.

În momentul de faţă, nu există alte proceduri, avertizări sau deadline-uri pentru România.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor precizează că a transmis ultimul set de documente reprezentanţilor Comisiei Europene pe data de 30 iunie, conform termenelor stabilite.

"Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, organele de cercetare penală, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, depun eforturi continue pentru a stopa fenomenul, a reduce infracţionalitatea în acest domeniu, dar şi pentru a închide procedura de infringement declanşată împotriva ţării noastre", susţine instituţia.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Comisia Europeană a trimis României, în data de 12 februarie 2020, o scrisoare de punere în întârziere şi a îndemnat autorităţile să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal.

Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările. 

Sursa foto: Wikimedia Commons