Stiri

Iridex anunță încetarea activității depozitului de deșeuri Chiajna

3
min
29/3/2021

Sistarea activității duce la perturbarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor din sectoarele 1, 2 și 6, și în 25 de localități din jurul Capitalei, cu grave efecte asupra mediului.

Iridex Group, administratorul depozitului de deșeuri de la Chiajna, anunță că depozitul încetează activitatea, susținând că situația este generată de faptul că Primăria Municipiului București nu a mai prelungit prin act adițional contractul pe care îl are încheiat cu societatea, până la atingerea capacității proiectate și autorizate de depozitare. "Depozitul pentru eliminarea deșeurilor, obiectiv al PMB, administrat de IRIDEX a fost realizat și operat în baza contractului nr. 955/1999, încheiat cu PMB. Pe toată durata contractului depozitul a funcționat în deplină legalitate, legalitate oferită de contractul menționat”, se precizează în comunicatul companiei.

Neprelungirea acestui contract obligă la sistarea activității, conform prevederilor contractuale, PMB urmând să preia întreg depozitul și amenajările aferente.
Printr-un act adițional la contractul existent, pentru activitatea de monitorizare post închidere, se va asigura legalitatea desfășurării acestei activități.
Sistarea depozitării în lipsa unui asemenea act adițional poate conduce la oprirea tuturor instalațiilor aferente depozitului, fapt ce poate produce un grav accident de mediu, cu efecte deosebite asupra populației:

  • Oprirea instalațiilor de epurare a levigatului – partea lichidă din deșeuri -  conduce la posibila deversare a acestora în Lacul Morii și râul Dâmbovița infectând aceste ape, prin deversarea a peste 500 mc/zi de ape poluate, toxice;
  • Oprirea instalațiilor de ardere a gazelor de depozit extrase poate duce la  eliberarea în aer a peste 25.000 mc gaze cu conținut de substanțe dăunătoare sănătății;
  • Sistarea activității de depozitare poate duce la perturbarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor din Sectorul 1, Sectorul 6 și Sectorul 2 dar și a celor din împrejurimile Bucureștiului (localitățile Snagov, Voluntari, Chiajna și alte aproape 25 localități) cu grave efecte asupra poluării localităților, acest lucru fiind un atentat la sănătatea populației.

„Sistarea activității de depozitare poate conduce la efecte economice asupra operatorilor de salubritate, mergând chiar până la intrarea în faliment", arată compania. Aceasta mai menționează că, din august 2020 și până în prezent, a transmis PMB câteva scrisori și 3 notificări prin care a solicitat să-și exprime opțiunea referitor la oprirea depozitării și preluarea depozitului precum și încheierea unui act adițional privind securizarea depozitului, dar fără răspuns.