Stiri

Burduja: România şi-a asumat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de decarbonizare la nivel european

3
min
30/10/2023

Ministrul Energiei a spus că există „toate premisele” ca România să fie în 2029 „prima ţară europeană sau poate printre primele ţări în lume care vor avea reactoare modulare de mici dimensiuni”.

România şi-a asumat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de decarbonizare din Europa, a spus Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Declaraţiile lui Burduja au fost făcute în timpul evenimentului „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”, organizat la Palatul Cotroceni. Acolo a fost prezentat Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială în colaborare cu Guvernul României şi cu Administraţia Prezidenţială.

„Raportul Băncii Mondiale, pe care îl apreciez în mod deosebit, ne ajută să trecem şi la fapte”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Rezultatele vor fi văzute de următoarele generaţii

El a identificat trei „mari provocări” menţionate în raport: coordonarea interguvernamentală, un „parteneriat onest” public-privat şi faptul că este vorba de proiecte pe termen lung ale căror rezultate vor fi văzute de următoarele generaţii.

„România şi-a asumat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de decarbonizare la nivel european. Asta înseamnă că la nivelul anului 2026, în mixul de producţie energetic al României vom avea cel mai probabil mai puţin de 0,1% producţie pe bază de cărbune. Şi ăsta este un lucru remarcabil”, a spus Burduja.

El a adăugat că în 2022, emisiile de carbon din producţia de energie au scăzut cu 6% în România faţă de anul anterior, versus o medie europeană de 3%.

România, „printre primele ţări” cu reactoare modulare mici

Burduja a spus că există „toate premisele” ca România să fie în 2029 „prima ţară europeană sau poate printre primele ţări în lume care vor avea reactoare modulare de mici dimensiuni”.

Ministrul a adăugat că bugetul de investiţii în acest domeniu este „generos” - de 1,6 miliarde euro din PNRR şi încă 16 miliarde euro din fondul pentru modernizare până în 2030.

„Ne pregătim să lansăm un apel de 500 de milioane de euro, jumătate de miliard de euro, pentru unităţi administrativ teritoriale, pentru energie verde, pentru autoconsum - solar şi eolian- în următoarele două săptămâni”, a spus el.

Citeşte şi: Mai puține TIR-uri pe șoselele din România. Mărfurile, transportate pe calea ferată sau pe apă. VIDEO