Stiri

Barajul de pe râul Cerna a cedat, PET-urile curgând către Dunăre și hidrocentrala de la Porțile de Fier

3
min
12/1/2021

Acțiunea de ecologizare a Cernei va mai dura cel puțin două zile.

Administrația Bazinală de Apă Banat a montat zilele trecute un baraj flotor în amonte de podul de la Coramnic pentru a opri migrarea deșeurilor și a buștenilor aduși de viituri pe râul Cerna, în zona Golfului Orșova.

Însă, din cauza presiunii deșeurilor, barajul a cedat, iar materialul lemnos și plasticele curg spre Dunăre și spre acumularea Porțile de Fier. Din acest motiv, operațiunea de curățare a râului Cerna este îngreunată.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), împreună cu cele ale Administrației Bazinale de Apă Jiu (ABA Jiu)- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți colectează manual, din barcă, PET-urile de pe maluri și din cursul de apă.

Pentru că materialul lemnos curge în aval, intervenția cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală, din bărci, devine imposibil de efectuat din punct de vedere tehnic. Materialul lemnos se va fi opri la grătarele de la acumularea Porțile de Fier și va fi colectat prin greblare de către S.C. Hidroelectrica S.A., compania care are în administrare lucrarea. Nu este pusă în pericol funcționarea hidrocentralei”, a transmis într-un comunicat Administrația Națională Apele Române.

Acțiunea de ecologizare a Cernei, realizată de 26 de angajați, va mai dura cel puțin două zile. „Pentru că autoritățile locale nu reușesc să controleze acest fenomen, instituția noastră alocă frecvent resurse pentru a rezolva astfel de situații. Facem un apel către întreaga comunitate să nu mai arunce gunoaie pe maluri și în cursurile de apă. Iată cât de grav sunt afectate mediul și apele”, a mai transmis Administrația.

Pe 8 ianuarie, o parte dintre PET-urile, materialele de construcții și lemnele din râul Cerna au ajuns chiar pe faleza din Orșova.

Noi spunem de fiecare dată ca Orșova să devină oraş turistic. Am făcut o investiţie cu fonduri UE să amenajăm golful Cerna. Această poluare este în fiecare an. Până nu se va face barajul la Comarnic sau mai sus, să nu mai vină aceste lucruri, trebuie alocate fonduri de la Guvernul României”, a spus Constantin Negulescu, viceprimarul Orşovei. 

Foto: Apele Române