Stiri

Guvernul ungar a relaxat unele criterii de protecţie a mediului

5
min
19/8/2022

Ministerul ungar al Agriculturii va putea autoriza tăierea pădurilor care nu se află în planurile de reîmpădurire.

Guvernul ungar a relaxat unele criterii de protecție a mediului pentru a permite tăierea mai multor arbori astfel încât să poată fi acoperită cererea în creștere de lemne pentru foc, după creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică în urma războiului din Ucraina.

De exemplu, va fi eliminată astfel interdicția tăierii de arbori cu capacitate de regenerare din păduri aflate în proprietatea statului și care erau supuse normelor de protecție ecologică. De asemenea, Ministerul ungar al Agriculturii va putea autoriza tăierea pădurilor care nu se află în planurile de reîmpădurire.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Companiile statale de reîmpădurire vor avea sarcina de a distribui și vinde lemnele pentru foc din pădurile publice, potrivit nevoilor economice ale gospodăriilor și solicitărilor venite din partea primăriilor.

După ce guvernul ungar a declarat pe 13 iulie starea de urgență energetică, mărind prețurile la gaz și electricitate pentru gospodăriile care consumă peste medie, a crescut cererea de lemne de foc, ca sursă energetică alternativă.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Pădurile ocupă 21% din suprafața Ungariei, cu un volum de masă lemnoasă de peste 400 de milioane de metri cubi, care a crescut cu circa 50 de milioane de metri cubi în ultimul deceniu ca urmare a campaniilor de reîmpădurire.

Sursa foto: Wikimedia Commons