CSR

Arçelik a primit distincția Terra Carta acordată de Prințul de Wales ca recunoaștere a angajamentelor companiei în domeniul sustenabilității

4
min
2/5/2022

Decernat pentru prima dată în acest an, premiul a fost oferit companiilor care sunt lideri globali în domeniul inovației și care fac eforturi susținute în direcția creării de piețe sustenabile.

Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electronice și electrocasnice, proprietarul Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a primit distincția Terra Carta Seal oferită de Alteța Sa Regală Prințul de Wales în semn de recunoaștere a angajamentelor companiei în domeniul sustenabilității.

Arçelik este printre cele 45 de companii care și-a aliniat obiectivele cu cele ale inițiativei Terra Carta, un plan pentru natură, oameni și planetă lansat în ianuarie 2021 de către Prințul de Wales.

Terra Carta Seal recompensează companiile care dețin o poziție de lider în industrie și care au foi de parcurs credibile, bazate pe indicatori recunoscuți din punct de vedere științific la nivel mondial, pentru atingerea zero net emisii de carbon până în 2050 sau mai devreme. Grupul turc Arçelik și-a asumat angajamentul de a reduce până în 2030 cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile proprii și din energia cumpărată și consumată (emisii din Domeniul 1 și 2) și cu 15% emisiile din Domeniul 3 provenite din utilizarea produselor vândute, față de anul de referință 2018. Totodată, obiectivul pentru 2050 este de a atinge zero net emisii de-a lungul întregului lanț valoric.

„Este o mare onoare pentru noi să fim una dintre companiile de top recunoscute de Alteța Sa RegalăvPrințul de Wales și să primim distincția inaugurală Terra Carta Seal. Crearea unui viitor durabil și asumarea de obiective ambițioase sunt prioritare pentru Arçelik, iar acest premiu demonstrează că angajamentele de mediu sunt parte integrantă a modelului nostru de business. Misiunea noastră este să creăm piețe cu adevărat sustenabile, cu grijă pentru natură, oameni și planetă”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

„Terra Carta Seal este o distincție care ne onorează și ne impulsionează să mergem mai departe pe drumul sustenabilității. Arctic se aliniază sută la sută misiunii grupului Arçelik privind lupta împotriva schimbărilor climatice, iar unitatea de producție de la Ulmi, prima fabrică Industry 4.0 din țară, reprezintă angajamentul nostru în această direcție în România”, a subliniat Murat Büyükerk, CEO Arctic.

Cu ocazia decernării Terra Carta Seal, Prințul de Wales s-a întâlnit cu Hakan Bulgurlu și cu reprezentanți ai celorlalte companii premiate pentru a discuta despre angajamentul față de lupta împotriva schimbărilor climatice, despre provocările cu care se confruntă organizațiile și industriile și despre acțiunile necesare pentru a accelera tranziția către un viitor mai verde.

Terra Carta recunoaște că fiecare industrie se confruntă cu provocări unice în tranziția către un viitor durabil și că toate industriile și toate companiile trebuie sprijinite în eforturile lor de a face pași într-o direcție mai bună pentru planetă. În același timp, este necesar un ritm accelerat pentru a atinge obiectivul de limitare a creșterii încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial, pentru a restabili biodiversitatea și a influența pozitiv condițiile de trai pentru generația actuală și cele viitoare.

Designul Terra Carta Seal este semnat de Sir Jonathan Paul Ive și colectivul LoveFrom.

Arçelik a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală Domeniile 1 și2 cu propriile sale credite de carbon, atât în 2019, cât și în 2020 (Singer Bangladesh care a fost achiziționat în 2019, Voltbek din India, care a început producția în 2020, și fabrica joint-venture Arçelik-LG A/C din Turcia sunt excluse din calcule).

Compania a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, Lider al Industriei în categoria de electrocasnice, încadrul Indicelui de sustenabilitate Dow Jones. Totodată, Arçelik a fost recunoscută ca Industry Mover în S&P Sustainability Yearbook 2021 și a fost recompensată cu o Medalie de Aur a Sustenabilității (Gold Class Sustainability Award). În plus, Arçelik este cea mai sustenabilă companie de electrocasnice în sectorul său care a intrat în clasamentul Corporate Knights 100 cele mai sustenabile companii din lume.