Stiri

Legea privind deşeurile creşte semnificativ amenzile pentru depozitare ilegală şi incendiere

7
min
11/1/2023

Astfel, cei care depozitează ilegal gunoaie într-un alt loc decât cele autorizate riscă amenzi de până la 70.000 de RON.

Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 promulgată vineri de preşedintele României, Klaus Iohannis, aduce amenzi mult mai mari pentru aruncarea ilegală a deşeurilor şi incendierea lor.

Astfel, cei care depozitează ilegal gunoaie într-un alt loc decât cele autorizate riscă amenzi de până la 70.000 de RON.

Totodată, primăriile sunt obligate să asigure colectarea separată măcar pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic, sticlă şi textile până la 1 ianuarie 2025. Pentru nerespectarea legislaţiei privind gestionarea deşeuriloor, autorităţile locale riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 45.000 lei.

„România a făcut un pas important în lupta pentru o mai bună gestionare a deșeurilor”, a scris ONG-ul de mediu Act for Tomorrow pe Facebook, în urma publicării legii în Monitorul Oficial.

„Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv prezent în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri, dar și arderea acestora”, a mai scris organizaţia.

Noua lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive.

Sancţiunile indică şi o nevoie de a găsi metode alternative de a preveni depozitarea deşeurilor municipale şi de a le transforma în resurse – precum metoda oferită de Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) , potrivit Act for Tomorrow.

În iunie 2022, ONG-ul a realizat primul clasament al situaţiei gestionării deşeurilor în fiecare judeţ din România, arătând că toate reşedinţele de judeţ întâmpină dificultăţi în această privinţă. Cel mai mare punctaj a fost obţinut de Sibiu şi Oradea (70 de puncta), iar nicio reşedinţă de judeţ nu a obţinut punctajul maxim de 100 de puncte.

Prin creşterea amenzilor pe care le riscă autorităţile locale care nu se conformează legislaţiei privind deşeurile, Act for Tomorrow speră că România se va apropia „din ce în ce mai mult de un cadru legislativ care să permită o mai bună gestionare a deșeurilor și o îmbunătățire semnificativă a performanței de mediu a țării noastre”.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Bela Geletneky