Stiri

Apicultorii bulgari sesizează parchetul condus de Kovesi pentru că Guvernul permite utilizarea de pesticide periculoase

5
min
13/1/2023

Săptămâna trecută a devenit clar că guvernul interimar a permis ca și în 2023 în agricultura din Bulgaria să se utilizeze preparate periculoase pentru apicultori.

Apicultori din nord-estul Bulgariei au anunțat recent că vor sesiza Comisia Europeană și Parchetul European din cauza faptului că anul acesta este permisă utilizarea unor pesticide periculoase, transmite Mediapool.

Președintele asociației Apicultori Bulgari Liberi, Iasen Ianev, a precizat că, înainte de aceasta, va fi trimisă o scrisoare președintelui bulgar, Rumen Radev, și Ministerelor Agriculturii și Sănătății de la Sofia.

Săptămâna trecută a devenit clar că guvernul interimar a permis ca și în 2023 în agricultura din Bulgaria să se utilizeze preparate periculoase pentru apicultori.

Producătorii de cereale versus apicultori

Este vorba de preparate de protecție a plantelor din grupa neonicotinoidelor, care sunt interzise în majoritatea statelor membre UE. Asta a recunoscut ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, în cadrul unei ședințe a Comisiei Agrare Parlamentare, ca răspuns la o întrebare concretă adresată de deputata Albena Simeonova (Bulgaria Democrată și Mișcarea Verde).

Câștigul obținut de guvernul interimar al lui Rumen Radev este făcut în beneficiul producătorilor de cereale, care vor putea trata cu acestea semințele de porumb. În detaliu, sunt permise preparatele „Kreutzer” și „Pikos”, care pot fi utilizate numai pentru tratarea porumbului și numai pentru partea de nord a Bulgariei. Acestea sunt preparate care protejează semințele culturilor de dăunătorii din sol.

În timpul discuției, a devenit clar că producătorii de cereale au insistat ca preparatele periculoase să fie permise pe întreg teritoriul țării și să se permită, pe lângă porumb, să fie tratată și floarea soarelui cu acestea, dar ulterior a fost aprobat ca pe tot parcursul anului 2023 să fie folosite cele două preparate doar în nordul Bulgariei și numai pentru porumb.

Puteți citi și: Poliția este ecologistă: clădirea Poliţiei Municipiului Oradea va fi renovată energetic cu fonduri din PNRR

Prin scrisoare, apicultorii doresc să se facă o verificare și să se clarifice dacă există carteluri care mențin în mod deliberat prețurile de cumpărare a mierii în Bulgaria la cele mai mici niveluri din Europa. De asemenea, producătorii insistă pentru măsuri adecvate la nivel de stat, pentru a ajunge la același statut social cu cel al colegilor europeni.

Sursa foto: PxHere