Stiri

Analiză: Cei trei furnizori de echipamente RVM din Sistemul Garanție-Returnare prezenți în marile rețele de magazine

3
min
24/4/2024

Aproximativ 3.000 de echipamente RVM care preiau ambalajele de băuturi în cadrul Sistemului Garanție-Returnare

Peste 80% dintre echipamentele RVM (reverse vending machines) instalate astăzi în România sunt integrate în infrastructura marilor rețele de magazine, incluzând lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri cu prezență națională. Restul, sub 20%, sunt distribuite în magazine independente și de dimensiuni mai mici, acoperind diverse zone și comunități locale din întreaga țară.

Aproximativ 3.000 de echipamente RVM care preiau ambalajele de băuturi în cadrul Sistemului Garanție-Returnare (SGR) sunt operaționale în marile rețele de magazine din România, conform datelor furnizate de retaileri și de furnizori, centralizate de Ziarul Financiar. RVM Systems, Tomra și Envipco sunt principalii producători de echipamente întâlnite în supermarketuri și hipermarketuri.

Ziarul Financiar a solicitat informații și celor mai mari retaileri din România, dar lanțurile Auchan și Profi nu au dorit să ofere răspunsuri la întrebări.

„În prezent, sunt aproximativ 3.000 de echipamente RVM operaţionale pentru preluarea automată a ambalajelor în cadrul Sistemului Garanţie-Returnare din România, conform informațiilor actualizate până în februarie 2024. Menţionăm că RetuRO nu deţine niciun echipament automat de preluare a ambalajelor SGR, acestea fiind în proprietatea comercianților care le-au achiziționat în baza investiţiilor proprii făcute în acest sens“, spun reprezentanţii RetuRO, administratorul SGR în România, conform Ziarului Financiar.

Peste 80% dintre echipamentele RVM (reverse vending machines) sunt integrate în infrastructura marilor rețele de magazine, incluzând lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri cu prezență națională. Restul, sub 20%, se află în magazine independente și de dimensiuni mai mici, care deservesc diverse zone și comunități locale din întreaga țară.

Odată ce toți operatorii economici se vor alătura sistemului și vor încheia contracte cu RetuRO, infrastructura de colectare a ambalajelor va include aproximativ 80.000 de puncte de returnare, acoperind întreaga țară.

Totuși, unii comercianți care gestionează aceste 80.000 de puncte aleg să colecteze manual ambalajele, folosind saci de plastic.

„În principal, furnizorii de la care retailerii au achiziţionat aparatele RVM funcţionale în prezent includ companii precum Envipco, RVM Systems sau Tomra“, adaugă reprezentanţii RetuRO.

Furnizorii Envipco, RVM Systems și Tomra sunt menționați în Manualul pentru comercianți și sunt selectați pentru că îndeplinesc specificațiile și cerințele Sistemului Garanție-Returnare (SGR) pentru echipamentele RVM. Aceștia pot fi incluși în circuitul de returnare și colectare a ambalajelor, fiind singurii furnizori de pe piață care îndeplinesc cerințele SGR pentru RVM-uri.

„Avem puţin peste 350 de echipamente funcţionale în acest moment şi avem în plan să încheiem anul cu peste 450. În prezent, 90% dintre ele se află instalate în reţelele mari de magazine, iar restul sunt la magazine mici şi în HoReCa. Reţelele partenere sunt deocamdată Penny, Carrefour şi Cora, care a devenit tot Carrefour“, a spus Mircea Răducan, director comercial la RVM System, unul dintre cei trei furnizori de echipamente.

Compania face parte dintr-un grup suedez cu prezență în mai multe țări și se dezvoltă prin implementarea sistemelor de depozit. În România, și-a început activitatea în 2019 și a accelerat dezvoltarea în 2022. Prețurile echipamentelor variază în funcție de capacitate, începând de la 18.000 de euro pentru cel mai ieftin echipament și ajungând la sute de mii de euro pentru echipamentele de tip bulk, care permit depozitarea într-un sac de recipiente. RVM Systems oferă, de asemenea, opțiunea de achiziție în sistem de leasing.

Cele mai multe echipamente RVM se găsesc în cadrul rețelei Mega Image, datorită dimensiunii și acoperirii sale extinse, atât în magazinele Mega Image, cât și în cele Shop&Go. În total, rețeaua deține peste 800 de astfel de unități.

Rețeaua Lidl, cu 354 de magazine, dispune în prezent de 616 aparate de colectare automată a ambalajelor, toate fiind furnizate de Tomra.

Penny a instalat echipamente de colectare în toate cele peste 377 de magazine din rețeaua sa, alocând o investiție totală de 21,2 milioane de euro.

Kaufland dispune de 486 de echipamente de colectare a ambalajelor de băuturi în cele 177 de magazine ale sale, dintre care peste 220 sunt destinate exclusiv celor cu logo-ul Sistemului Garanție-Returnare (SGR).

În reţeaua Metro, până acum, au fost montate 43 de automate RVM pentru colectarea ambalajelor SGR, în toate magazinele, pe diferite dimensiuni şi capacităţi, în funcţie de gradul de colectare estimat.

Furnizorul pentru toate cele 43 de automate instalate în incintele Metro este Envipco, subsidiara locală a unui grup american. În 2022, Envipco a investit într-o fabrică de asamblare a echipamentelor RVM la ieșirea din Sebeș, adresându-se atât pieței europene, cât și celei locale.

Rețeaua Selgros are câte un aparat RVM în fiecare dintre cele 23 de magazine ale sale, fiecare echipament fiind compus din două stații de reciclare.

Sursă foto: Ziarul Financiar