Solutii

VIDEO. Problema de viaţă şi de moarte pentru economia europeană. „Este singura oportunitate care contează”

5
min
16/3/2023

„Dacă nu o îmbrăţişăm, economia noastră va fi un dezastru, iar eu nu vreau asta”, a spus Philippe Lamberts, co-preşedinte al Grupului Verzilor în Parlamentul European.

Cele mai mari state din Uniunea Europeană nu susţin tranziţia verde pe cât ar trebui, iar acest lucru ar putea prevesti eşecul Pactului Verde European, dar şi colapsul economiei europene, a avertizat Philippe Lamberts, co-preşedinte al Grupului Verzilor în Parlamentul European.

Lamberts a spus că „propria familie politică” a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „a devenit îndoielnică” cu privire la acord, iar Germania, deşi are o coaliţie guvernamentală în care sunt incluşi şi Verzii, întâmpină obstacole în implementarea tranziţiei verzi din cauza cancelarului Olaf Scholz şi al partidului său social-democrat.

„Dacă vă uitaţi în jurul mesei Consiliului European, puteți numi un susţinător mai mare al Pactului Verde European decât Ursula von der Leyen? Nu pot numi unul și cu siguranță nu pe cancelarul Scholz”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă la Parlamentul European.

Acesta a adăugat că schimbarea se lasă aşteptată tocmai pentru că europarlamentarii au început să „ia decizii care au un impact real”, iar opoziţia nu a întârziat să apară, cum este cazul dezbaterii despre azot din Ţările de Jos.

„Când vine vorba de implementare, este o altă poveste. Ceea ce mi-au spus prietenii mei germani este că atunci când coaliția a fost negociată, Verzii s-au simțit adesea singuri susținând tranziţia verde. Tot limbajul social-democraților din timpul campaniei (n.r. – electorale) nu s-a transformat în fapte în cadrul coaliției”, a spus Lamberts.

„Îngrijorarea mea este că Europa devine un muzeu. Turismul este o activitate foarte frumoasă, dar nu este o activitate care aduce valoare adăugată mare. Dacă doriți standarde de viață ridicate, aveți nevoie de o valoare adăugată ridicată. Singura modalitate prin care ne putem găsi locul în economia secolului 21 este să adoptăm din plin Pactul Verde”, a adăugat el.

„Sunt cu adevărat dezamăgit că mulți (n.r. – politicieni) nu văd asta ca o problemă de viață și de moarte pentru economie. Nu este o simplă oportunitate, este singura oportunitate care contează. Dacă nu o îmbrăţişăm, economia noastră va fi un dezastru, iar eu nu vreau asta”, a mai spus acesta.

Nicu Ștefănuță, primul europarlamentar român afiliat Grupului Verzilor din Parlamentul European, a fost şi el prezent la conferinţă.

Acesta a subliniat că „nu este momentul pentru jocuri politice”.

„Cred că nu arată seriozitate față de industrie, care a luat parte la discuții de la început, care se pregătea deja pentru tranziția din viitor, care se pregătea să ofere locuri de muncă verzi. Știu asta foarte bine, pentru că țara mea are o mulțime de subindustrii care sunt legate de producătorii auto francezi, de producătorii auto germani, așa că urmărim cu mare atenție, vrem să ştim că există un trend clar. Industria are nevoie de predictibilitate pentru a planifica pentru următorul deceniu”, a spus Ştefănuţă.

Citeşte şi: Nicu Ştefănuţă: Românii vor tranziţie verde pentru a plăti facturi mai mici, dar statul le pune piedici. VIDEO

Foto: Nicu Ștefănuță/Facebook