Stiri

Pământul se apropie periculos de mult de un „punct ireversibil”

5
min
16/11/2023

Cercetătorii avertizează că resursele de hrană şi de apă sunt la risc.

Omenirea se apropie periculos de mult de un punct ireversibil în care nu vom mai face faţă dezastrelor, au avertizat cercetătorii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Printre riscurile de care ne apropiem cu paşi repezi se numără secarea apei subterane, care este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu alimente şi pierderea gheţarilor de munte, care sunt esenţiali pentru aprovizionarea cu apă în multe părţi ale lumii.

Totodată, riscurile sunt din ce în ce mai mari ca resturile spaţiale să se acumuleze şi să distrugă sateliţii care oferă avertismente timpurii de vreme extremă. Mai mult, asigurările pentru locuinţe în zonele afectate de dezastre naturale ar putea fi de domeniul trecutului.

Faptul că aceste riscuri anticipate, înseamnă că omenirea are încă şansa de a lua măsuri pentru a le preveni, potrivit cercetătorilor de la Universitatea ONU (UNU) din Germania, citaţi de The Guardian. Însă dacă sunt lăsate să se înrăutăţească, impactul va fi unul mare, conform acestora.

Aceste riscuri se alătură riscurilor climatice deja existente, precum prăbuşirea pădurii tropicale amazoniene şi oprirea unui curent foarte important din Oceanul Atlantic.

„Am putea distruge sistemele de care depinde viaţa noastră”

„Pe măsură ce ne extragem fără discernământ resursele de apă, deteriorăm natura și poluăm atât Pământul, cât și spațiul, ne apropiem periculos de mult de pragul ireversibil dincolo de care am putea distruge însuși sistemele de care depinde viața noastră”, a spus dr. Zita Sebesvari, de la la Institutul pentru Mediu și Securitate Umană al UNU.

Raportul cercetătorilor examinează șase exemple riscuri, inclusiv cel ca asigurarea locuinţelor să devină indisponibilă sau inaccesibilă financiar. Acest lucru i-ar lăsa pe oameni fără siguranţă economică atunci când lovesc dezastrele.

Motivul este că frecvenţa şi severitatea vremii extreme au crescut din cauza crizei climatice. De aceea, un furnizor important din Statele Unite a încetat deja să ofere asigurări pentru proprietăţile din California, din cauza „expunerii tot mai mari la catastrofe”, în special la incendii de vegetaţie. În Florida, preţurile asigurărilor au crescut, iar şase furnizori de asigurări au dat faliment din cauza inundaţiilor şi uraganelor cauzate de schimbările climatice.

Raportul UNU mai arată că în jur de jumătate de milion de case din Australia ar putea să nu fie luate în considerare de companiile de asigurări până în 2030, în special din cauza riscului crescut de inundaţii.

Hrana, la risc din cauza supraexploatării acviferelor subterane

Un alt risc examinat în raport este dat de supraexploatarea acviferelor subterane până la punctul în care puţurile se usucă. În prezent, acviferele previn jumătate din pierderile producției de alimente cauzate de secete, care se preconizează că vor deveni mai frecvente din cauza încălzirii globale.

Mai mult de jumătate din principalele acvifere ale lumii sunt deja epuizate mai repede decât pot fi reumplute în mod natural, potrivit raportului. Dacă se usucă brusc, sisteme întregi de producție alimentară sunt expuse riscului de eșec.

Riscul a devenit deja realitate pentru apele subterane din unele ţări, precum Arabia Saudită, şi este pe punctul de a deveni realitate şi în India. Arabia Saudită a fost un exportator important de grâu în anii 1990, dar acum importă cereale după ce puțurile de apă subterană se epuizează.

Rezervele scăzute de apă şi căldura letală, printre riscuri

Documentul vorbeşte şi despre riscul ca rezervele de apă provenite din topirea gheţarilor montani să scadă. Alte riscuri discutate include umplerea orbitei Pământului de resturi, astfel că o coliziune cu un satelit declanşează o reacţie în lanţ; depăşirea punctului în care oamenii îşi pot răci corpul în mod natural prin transpiraţie în cadrul valurilor de căldură; şi pierderile de specii interdependente de animale sălbatice, cauzând astfel prăbuşirea unui întreg ecosistem.

„S-ar putea să nu știți ce înseamnă aceste riscuri acum, dar veți ajunge să le cunoaşteţi efectele. Peste cinci ani, 10 ani, 20 de ani vor fi acolo. Dar nu trebuie să suferim aceste impacturi, ele sunt într-adevăr în puterea noastră de a schimba cursul istoriei”, a spus Caitlyn Eberle, de la UNU.

„Schimbarea reală, care ar putea transforma viitorul cu adevărat, implică pe toată lumea”, a spus Sebesvari.

Printre acţiunile importante se numără reducerea emisiilor de carbon de către statele şi companiile lumii, oferirea de asigurări de locuinţe din partea statelor, îmbunătăţirea procesului de planificare din partea primăriilor şi creşterea rezistenţei la inundaţii de către proprietari.

Foto: Freepik