Stiri

Amenzi pentru proprietarii de terenuri care nu taie ambrozia

3
min
12/7/2022

Buruiana provoacă alergii puternice pentru persoanele sensibile la polen.

Proprietarii de terenuri care nu elimină ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Buruiana provoacă alergii puternice pentru persoanele sensibile la polen.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual lucrări de întreţinere a terenurilor și de eliminare a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante. 

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Garda Naţională de Mediu avertizează că proprietarii care nu țin cont de această reglementare riscă amenzi între 1.000 - 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 10.000 - 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Potrivit Gărzii de Mediu, verificarea şi identificarea terenurilor infestate se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului. Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane.

Sursa foto: Wikimedia Commons